Na hlavný obsah

Nová prezidentka Peru navrhla voľby na skorší termín, protesty proti nej majú dve obete

Voľby by sa mohli konať v apríli 2024, teda o dva roky skôr.

Nová prezidentka Peru navrhla voľby na skorší termín, protesty proti nej majú dve obete
Na snímke členovia poriadkovej polície počas potýčky so stúpencami zvrhnutého peruánskeho prezidenta Pedra Castilla. Foto: TASR/AP

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenia v meste Andahuaylas na juhu Peru pri nedeľňajších (11. 12.) demonštráciách proti novej peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej.

Tá v noci na pondelok (12. 12.) reagovala na jednu z požiadaviek demonštrantov a uviedla, že navrhne parlamentu usporiadanie volieb v apríli 2024, teda o dva roky skôr, ako je riadny termín. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo dopravy oznámilo, že letisko v Andahuaylase bolo terčom útokov demonštrantov od sobotňajšieho (10. 12.) popoludnia. Server BBC News uvádza, že pre protesty muselo byť uzavreté. Protestujúci obkľúčili päťdesiatku zamestnancov letiska a policajtov v letiskovom termináli a bližšie nespresnený počet ľudí vzali ako rukojemníkov. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako nad letiskom stúpa dym.

Kancelária peruánskej ombudsmanky uviedla, že obete nedeľňajších protestov mali 15 a 18 rokov. „Prišli o život pri stretoch s políciou, zrejme v dôsledku strelných rán,“ dodal rovnaký zdroj.

„Život žiadneho Peruánca si nezaslúži byť obetovaný pre politické záujmy. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť… a znovu opakujem svoju výzvu na dialóg a ku koncu násilia,“ napísala v reakcii na svojom twitterovom profile Boluarteová.

Protesty v Peru vypukli v stredu (7. 12.) po tom, ako parlament odvolal z funkcie prezidenta Pedra Castilla. Vo štvrtok (8. 12.) a v piatok (9. 12.) sa konali v metropole Lime protestné pochody, do ktorých sa zapojili stovky ľudí, ktorí žiadali rezignáciu Boluarteovej a vypísanie volieb.

V sobotu (10. 12.) demonštrovalo 3 000 ľudí v Andahuaylase na juhu krajiny, kde má exprezident Castillo veľkú podporu. Niektorí z protestujúcich sa pokúsili vtrhnúť na policajnú stanicu. Zranenia utrpelo v sobotu najmenej 16 civilistov a štyria policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet