Na hlavný obsah

Novozvoleného kongresmana vyšetrujú pre finančné podvody

Svoju kampaň postavil na vymyslenom živote.

Novozvoleného kongresmana vyšetrujú pre finančné podvody
Novozvolený republikánsky kongresman George Santos. Foto: TASR/AP

Americký federálny prokurátor otvoril vyšetrovanie novozvoleného republikánskeho kongresmana pre podozrenie z finančných podvodov. Tridsaťštyriročný George Santos prednedávnom zázračne zbohatol.

Upútal nielen víťazstvom v New Yorku, ktorý je tradičnou demokratickou baštou, ale aj celkom vymysleným životopisom a záplavou klamstiev. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Po tom, ako vyšlo najavo, že George Santos nemá vysokoškolské vzdelanie, nikdy nepracoval na Wall Street, jeho starí rodičia neprežili holokaust, jeho matka nie je Židovka a jej smrť nemá nič spoločné s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001, má zvolený republikánsky kongresman o problém naviac.

Jeho financie začala vyšetrovať federálna a štátna prokuratúra. Demokratický kongresman Ritchie Torres žiada, aby republikánskeho politika preverila aj etická komisia Kongresu.

„Najdôležitejšou otázkou ostáva, ako získal peniaze. V máji v roku 2020 zarábal ročne 55 000 dolárov. Nasledujúce dva roky zrazu zarobil 3,5 až 11,5 milióna dolárov. To je astronomický rast, ktorý nedokáže vysvetliť. Na svoju predvolebnú kampaň dostal 700 000 dolárov od organizácie, o ktorej sa nedá nič zistiť,“ povedal Torres.

Napojenie na ruského oligarchu?

Experti upozorňujú na to, že Santos pre nejasnosti vo financovaní svojej kampane znamená bezpečnostné riziko. Podľa spravodajského webu The Daily Beast dostal republikánsky politik 56 000 dolárov (Vyše 52 000 eur) aj od bratranca ruského oligarchu Viktora Vekselberga.

Demokrat Robert Zimmerman, ktorý so Santosom vo voľbách prehral, pre stanicu MSNBC povedal, že na nezrovnalosti vo vyhlásení svojho oponenta dlhodobo upozorňoval. „Tento škandál je dôkazom toho, že treba investovať do lokálnych médií,“ uviedol.

Samotný Santos trvá na svojej nevine. „Nie som kriminálnik. Tu ani inde vo svete som nespáchal žiadny zločin. Nepodviedol som celú krajinu, aby som cez klamstvá uspel vo voľbách. Som tu dlho. Veľa ľudí ma pozná a podnikalo so mnou,“ vysvetlil.

Santos netají, že 3. januára plánuje zložiť slávnostný sľub a stať sa americkým kongresmanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál