Na hlavný obsah

Nový trestný zákonník v Indonézii podľa OSN ohrozuje slobodu tlače a ľudské práva

Právne predpisy majú nadobudnúť účinnosť do troch rokov.

Nový trestný zákonník v Indonézii podľa OSN ohrozuje slobodu tlače a ľudské práva
Na ilustračnej snímke vlajka OSN. Foto: pixabay.com

Sloboda tlače, súkromie a ľudské práva vo všeobecnosti budú v Indonézii v ohrození po prijatí nového trestného zákonníka, uviedla v piatok (9. 12.) OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa právnych predpisov, ktoré v Indonézii nadobudnú účinnosť v priebehu nasledujúcich troch rokov, sa bude kriminalizovať mimomanželský pohlavný styk, rúhanie, interrupcie, ako aj šírenie falošných správ alebo komunistických myšlienok a urážka hlavy štátu.

„Vyjadrujeme znepokojenie nad tým, že niekoľko článkov trestného zákonníka rozporuje s medzinárodnými záväzkami Indonézie v oblasti ľudských práv,“ uviedla OSN v oficiálnom vyhlásení.

Niektoré ďalšie články zákonníka by podľa OSN mohli potenciálne kriminalizovať novinársku prácu a mať diskriminačný vplyv na práva žien a sexuálnych menšín.

Nový zákon o zákaze mimomanželského pohlavného styku kritizoval aj organizácia Human Rights Watch. „Páry rovnakého pohlavia sa v Indonézii nemôžu sobášiť, toto ustanovenie de facto znemožňuje pohlavný styk medzi osobami rovnakého pohlavia,“ uviedla.

OSN ďalej uviedla, že nový trestný zákonník môže prispieť k zhoršeniu násilia založeného na sexuálnej orientácii a identite.

Reakcia indonézskeho rezortu spravodlivosti

„Investori a zahraniční turisti sa nemusia obávať investovať a cestovať do Indonézie. Právo na súkromie stále garantuje štát,“ reagovalo na kritiku indonézske ministerstvo spravodlivosti. Dodala, že porušenie morálnych zákonov môže nahlásiť len partner, rodič alebo dieťa.

Nový zákonník nahradí existujúce normy, ktoré Indonézia zdedila po holandskej koloniálnej nadvláde, ktorá sa skončila v roku 1949. Predchádzajúce snahy o jeho zmenu zastavili silné protesty v roku 2019. Aj tentoraz proti nemu protestovali stovky ľudí v Jakarte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet