Na hlavný obsah

Nový vlakový grafikon zrýchli diaľkové spoje a zvýši intenzitu regionálnych

Zmeny sa majú pozitívne dotknúť 90 % cestujúcich.

Nový vlakový grafikon zrýchli diaľkové spoje a zvýši intenzitu regionálnych
Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR

Nový grafikon vlakovej dopravy zrýchli diaľkové spoje a zvýši intenzitu regionálnych vlakov. Uviedol to vo štvrtok (8. 12.) minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Nový cestovný poriadok vstúpi do platnosti už v nedeľu (11. 12.).

Grafikon posilní štyri percentá dopravných spojov. Doprava sa má zrýchliť pri medzimestských spojeniach v priemere o dve minúty, miestami o 10 minút.

Analytik a expert na železničnú dopravu z Útvaru hodnoty za peniaze Rastislav Farkaš priblížil, že najviac sa posilnia spoje medzi Bratislavou a Žilinou, a to o 49 percent. Medzi Košicami a Prešovom pôjde o 43-percentné posilnenie, na Považí o 30-percentné.

Generálny riaditeľ sekcie rozvoja ministerstva dopravy Rastislav Cenky dodal, že niektoré regióny postihne zmena režimu pre nízky potenciál vlakov a vysokú konkurenciu autobusovej dopravy. Ide o spoje, ktoré prepravia menej než 400 cestujúcich denne.

Ďalšie zase čaká presun do takzvaného turistického módu. Znamená to, že budú premávať len cez víkend a posilnené budú cez prázdniny a sviatky. Ide o spojenia Tisovec – Brezno, Studený Potok – Tatranská Lomnica a Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava.

Zmeny v grafikone nebudú mať vplyv na zhruba 82 percent cestujúcich. Zhruba o 15 minút rýchlejšie by malo cestovať 12 percent zákazníkov železníc, šesť percent ľudí pôjde o čosi pomalšie.

Rezort dopravy vysvetlil, že spomalenie dopravy spôsobuje dlhodobý stav železníc. Cestujúci by mali do cieľovej stanice doraziť v rovnakom čase ako doteraz, avšak bez meškania.

Ďalšie zmeny môžu nastať v marci

Ministerstvo dopravy avizovalo prípravu zákona o verejnej osobnej doprave, ktorý zavádza takzvanú národnú dopravnú autoritu. Ide o orgán na koordináciu autobusovej dopravy s vlakovou.

„Tam, kde to dáva ekonomický zmysel, budeme jazdiť vlakom, tam kde nie, budeme cestovať autobusom,“ vysvetlil Doležal.

Dodal, že prvá zmena grafikonu by mohla nastať už v marci 2023. Na ďalšie zmeny má vplyv aj schválenie budúcoročného štátneho rozpočtu.

Ak pôjde štát do rozpočtového provizória, namiesto 450 miliónov pôjde do dopravných výkonov o 150 miliónov menej. V takom prípade by podľa neho prišlo k revízii plánu a krízovému módu, ktorý by znamenal „o polovicu dopravných výkonov menej.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko