Na hlavný obsah

Nový Zéland zmierni imigračné pravidlá pre zdravotné sestry

Týka sa to aj ďalších profesií.

Nový Zéland zmierni imigračné pravidlá pre zdravotné sestry
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Nový Zéland v pondelok (12. 12.) ponúkol zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám zo zahraničia rýchlu cestu k trvalému pobytu, aby vyriešil akútny nedostatok zdravotníckeho personálu v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že po zmenách v imigračnom systéme od štvrtka 15. decembra môže získať povolenie na pobyt v zrýchlenom konaní každý, kto spĺňa podmienky.

„Musíme byť čo najviac konkurencieschopní,“ uviedla Ardernová. Odmietla tvrdenia, že jej vláda postupuje pomaly pri riešení nedostatku zdravotníkov. Opozícia kritizovala zmeny v imigračných pravidlách. Takýto krok mal podľa nej prísť skôr.

Odborová organizácia zdravotných sestier odhaduje, že v krajina chýba asi 4 000 sestier. Nový Zéland na „zelený zoznam“ profesií desať nových povolaní z oblastí zdravotníctva, vzdelávania a stavebníctva vrátane lekárov-špecialistov.

Zoznam umožňuje získať povolenie na pobyt v zrýchlenom konaní, uvádza novozélandská vláda v dokumentu dostupnom na jej webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet