Na hlavný obsah

O kompenzáciu vysokých cien energií javia podniky nízky záujem, tvrdí Hirman

Zatiaľ ich o kompenzáciu požiadala necelá tisícka.

O kompenzáciu vysokých cien energií javia podniky nízky záujem, tvrdí Hirman
Minister hospodárstva Karel Hirman. Foto: TASR

Podniky javia nízky záujem o kompenzáciu vysokých cien energií od štátu. V utorok (6. 12.) o tom informoval minister hospodárstva Karel Hirman. Suma, ktorú od spustenia schémy pomoci rezort medzi podniky rozdelil, predstavuje 4,6 milióna eur.

„Sme mierne sklamaní malým počtom týchto žiadostí. Očakávali sme, že hneď v prvých dňoch, hodinách počet žiadostí bude podstatne vyšší, že sa budeme hýbať v tisícoch a nie v stovkách,“ skonštatoval Hirman.

Zároveň vyzval hospodárske subjekty, aby si pozreli podmienky schémy a aby žiadosti podávali čo najskôr. Pripomenul, že žiadosti sa dajú podávať len do 22. decembra. Subjekty by podľa neho žiadosti o pomoc s vysokými cenami plynu a elektriny nemali nechávať na poslednú chvíľu.

Rezort hospodárstva spustil schému pomoci s vysokými cenami plynu a elektriny pre podnikateľov na Slovensku 1. decembra. O pomoc môžu žiadať hospodárske subjekty, ktorých spotreba energií za mesiace august a september roku 2022 presiahla 199 eur/MWh za elektrinu a 99 eur/MWh za plyn.

Ak podnikatelia spĺňajú podmienky, môžu požiadať o kompenzáciu 80 percent z rozdielu ceny plynu a elektriny, ktorú zaplatili nad stanovený strop. Najnižšia suma, ktorú štát preplatí, je 50 eur. Maximálna je 500 000 eur. Štát na tento účel vyhradil 359,8 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika