Na hlavný obsah

O osude vlády rozhodnú poslanci v utorok

Parlament ukončil rokovanie k mimoriadnej schôdzi.

O osude vlády rozhodnú poslanci v utorok
Členovia vlády v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR

Parlament ukončil rokovanie o vyslovení nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Hlasovanie čaká poslancov v utorok (13. 12.) predpoludním. Ani jedna strana zatiaľ nemá istú väčšinu.

Rozhodujúce budú zrejme hlasy dvoch nezaradených poslancov. Strana SaS tvrdí, že iné riešenie ako pád vlády neexistuje. Podľa premiéra ide o budúcnosť Slovenska. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Rozprava k návrhu trvala tri dni. Medzi vystupujúcimi sa striedali najmä členovia strany SaS a poslanci hnutia OĽANO. Dôvodov na odvolanie je podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej mnoho.

Kritizuje najmä ohrozenie čerpania financií z plánu obnovy, porušovanie legislatívnych pravidiel či nemohúcnosť vyrovnať sa s „atómovkami“ ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). „Za toto všetko zodpovedá OĽANO, ktoré má väčšinu vo vláde. Avšak vládu odovzdala v parlamente aj vo vláde (predsedovi parlamentu) Borisovi Kollárovi (Sme rodina),“ povedala.

Podľa premiéra ide o viac ako len o jeho stoličku. „Hlasovanie nebude o Hegerovi, nebude o Matovičovi, nebude o Kollárovi. Hlasovanie bude o reformách a obnove Slovenska, o rešpekte k občianskej spoločnosti a o demokracii,“ vyhlásil Heger.

Záver je nejasný

Parlamentné počty sú zatiaľ nejasné. Niektorí nezaradení poslanci sa ešte nerozhodli, ako zahlasujú. „Zvažujem všetky okolnosti. Každý z vystupujúcich má v niečom pravdu. Teraz je na mne, aby som zvážil, čo má pre mňa väčšiu hodnotu,“ spresnil Martin Čepček.

Iní sa zas už rozhodli, ale prezradiť to nechcú. Jednou z nich je nezaradená Slavěna Vorobelová. „Na základe vyjadrení, ktoré zazneli v rozprave aj v médiách z jednej aj z druhej strany, viem, ako budem hlasovať. Zajtra ráno by som to chcela zverejniť,“ priblížila.

Proti vlastnej vláde plánuje hlasovať poslanec Sme rodina Martin Borguľa. Svoju prípadnú podporu podmieňoval odchodom ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Ten sa však odstúpiť nechystá. „Neplánujem svoje odstúpenie,“ zdôraznil Mikulec.

Kollár je v prípade povalenia vlády pripravený okamžite rokovať o ďalšom pokračovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ráta s tým aj hlava štátu, nechce však predbiehať. „V prípade, ak by nastal tento variant, tak určite budú z mojej strany nasledovať politické rokovania s predstaviteľmi terajšej koalície. Budem hľadať riešenie, ktoré je najlepšie možné aj v spolupráci s nimi,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál