Na hlavný obsah

O osude vlády sa stále nerozhodlo

Zasadá poslanecké grémium.

O osude vlády sa stále nerozhodlo
Plénum Národnej rady (NR) SR pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Foto: TASR

Deň, ktorý mal rozhodnúť o osude vlády premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), zďaleka nie je na konci. K hlasovaniu o nedôvere kabinetu sa poslanci doposiaľ nedostali. Situáciu v parlamente sleduje redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Situácia v parlamente je napätá, rokuje sa do poslednej možnej chvíle. Koalícia si zobrala už druhú prestávku. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) po prestávke vyhlásil poslanecké grémium. Výsledok zatiaľ nie je jasný.

Rokuje na viacerých miestach zároveň. Členovia jednotlivých strán doslova utekajú po chodbách parlamentu z jednej kancelárie do druhej, médiám sa však vyhýbajú.

V úvode rokovania bola snaha o predsunutie hlasovania o návrhu zmeny Ústavy SR, ktorý by umožnil skrátiť si volebné obdobie. To však poslanci neschválili a následne si vzali prestávku. Peter Kremský (OĽANO) tvrdí, že ju potrebujú, keďže sa v posledných hodinách udialo viacero dôležitých zmien.

OĽANO počas dňa ponúklo demisiu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) výmenou za podporu vlády a rozpočtu. SaS to však odmietla s tým, že nechce hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou. Juraj Šeliga zo Za ľudí postoj strany SaS nechápe.

K hlasovaniu sa tak poslanci stále nedostali. Koalícia nedokázala presvedčiť viacerých nedávnych odídencov z hnutia Sme rodina. Martin Borguľa napríklad žiadal odchod ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Za pád vlády zahlasuje aj Patrick Linhart, ktorého vo štvrtok (15. 12.) na rokovaní medzi štyrmi očami nepresvedčil ani premiér Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál