Na hlavný obsah

Obec Brunovce má na účte nulu

Hrozí im vypnutie elektriny v čističke či osvetlenia.

Obec Brunovce má na účte nulu
Obecný úrad Brunovce. Foto: RTVS

Obec Brunovce pri Novom Meste nad Váhom kolabuje. Samospráva nemá na účte ani jedno euro. Hrozí vypnutie elektriny, plynu aj stopka pre vývoz komunálneho odpadu. Starosta každý deň prichádza na nové problémy, ktoré sám nedokáže riešiť.

Ako vyzerá vstup do obecného úradu, tak podľa starostu vyzeralo niekoľkoročné hospodárenie bývalej starostky. Strop sa rozpadáva a je plesnivý.

Bývalá starostka obce Stanislava Zervanová nechodila na zastupiteľstvá. Pred voľbami, keď bola obec v rozpočtovom provizóriu, nakúpila bez súhlasu poslancov detské ihriská za viac ako 26 000 eur. Po voľbách starostovi riadne neodovzdala úrad. Dostal len vymazaný notebook.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Aktuálne záväzky máme vo výške takmer 62 000 eur, to sú nezaplatené faktúry, vrátane ihriska, nezaplatené odvody od augusta. Hrozí tu aj vypnutie verejného osvetlenia, kúrenie, plyn, by mohlo dôjsť k znefunkčneniu materskej škôlky. Kolaps obce. Na obecnom účte je 0 eur,“ opísal situáciu starosta Brunoviec Pavol Jedlička.

Pavol Jedlička hľadal radu u viacerých inštitúcií, právnika nemá z čoho zaplatiť. Keďže sa starosta konkrétne nedozvedel čo má robiť, je zúfalý, plánuje sa vzdať funkcie.

Združenie miest a obcí (ZMOS) tvrdí, že žiadna konkrétna rada neexistuje, obec je v patovej situácii. Advokát odporúča obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní a podať oznámenie o tom, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny