Na hlavný obsah

Obnovená Slovenská národná galéria je po viac ako 20 rokoch pripravená otvoriť

Rekonštrukcia stála 79 miliónov eur.

Obnovená Slovenská národná galéria je po viac ako 20 rokoch pripravená otvoriť
Na snímke Slovenská národná galéria. Foto: RTVS

Vyše 5 000 štvorcových metrov. Výstavná plocha, ateliéry, knižnica, ale aj kaviareň a verejný park. Obnovená Slovenská národná galéria (SNG) je po viac ako 20 rokoch pripravená otvoriť. Rekonštrukcia stála 79 miliónov eur.

Dostavba a modernizácia SNG bola pred viac ako 20 rokmi iba sen. Rekonštrukcia sa začala v roku 2016. Stavba sa pôvodne plánovala na tri roky. Ekonomická kríza, odhalenie konštrukčných problémov aj zdržanie dodávok počas pandémie obnovu predĺžili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Galéria na svoju obnovu čakala odvtedy, ako sa zatvorili výstavné priestory v premostení, ktorým vdýchol život v 70. rokoch architekt Vladimír Dedeček. Tlak verejnosti aj architektonickej obce bol veľký, ikonické premostenie chceli zlikvidovať.

„Vstupovali sme do ťažkej situácie v roku 2000. Verejná mienka sa veľmi vyostrila proti budove. Snažili sme sa pracovať na tom, aby sme verejnosť presvedčili, že stavba je kvalitná a aby sa rekonštruovala, nie búrala. Sme národná galéria, nemôžeme búrať stavby, ktoré majú svojich autorov,“ ozrejmila Alexandra Kusá, generálna riaditeľka SNG.

Architektmi prestavby boli Martin Kusý a Pavol Paňák, ktorí pracovali s podmienkou zachovania Dedečkovho rukopisu.

Premostenie spája pôvodný objekt barokových vodných kasární a Esterházyho palác.

Myslím, že je to unikátny počin a veľký umelecký prínos nielen pre umeleckú obec, ale aj pre návštevníkov a návštevníčky, ktorí sa rozhodnú SNG navštíviť,“ povedala Natália Milanová (OĽANO), ministerka kultúry SR. Vstúpiť do nej môžu prvýkrát v nedeľu 11. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko