Na hlavný obsah

Oprava mosta v Martine sa opäť predlžuje

Hotová by mala byť do marca 2023.

Most v Martine na ceste prvej triedy medzi Žilinou a Ružomberkom nedokončia ani v tomto roku. S opravou pritom začali už v roku 2018. Niekoľkokrát prerušená rekonštrukcia tak bude nakoniec trvať päť rokov.

Na stavbe je od apríla tohto roka už tretia firma. Tá dostala na dokončenie opravy vyše 50-metrového mosta osem mesiacov. Motoristi už v auguste tipovali, že reálny nebude ani tohtoročný termín.

Firma dokončila opravu jednej polovice mosta, no druhú v tomto roku už dokončiť nestihne. „Ak to dovolia klimatické podmienky, do konca roka sa na moste osadia priečniky a spriahajúca doska mostovky,“ uviedol hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práve stav nosníkov zastavil v prvom roku opravu. Investor si neobjednal výmenu všetkých, no nakoniec si to stav mosta vyžiadal. Odborník vidí problém v neúmerne dlhom čase, ktorý uplynie od vypracovania projektovej dokumentácie až po začiatok prác. V tomto prípade to bolo takmer 10 rokov.

„Potom nastáva problém, že pôvodná dokumentácia už nemusí platiť a je to začarovaný kruh, z ktorého sa nevieme vymotať,“ vysvetlil Ľubomír Palčák, riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Koľko bude definitívne nekonečná oprava stáť, zistí investor až po jej ukončení. Zatiaľ má zmluvnú cenu 1 160 000 Eur bez DPH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny