Na hlavný obsah

Orbán: Brusel nemá rád maďarskú vládu

Povedal to v súvislosti s mrazením eurofondov.

Orbán: Brusel nemá rád maďarskú vládu
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Medzi Európskou úniou a Maďarskom existujú v niektorých dôležitých a zásadných otázkach názorové rozdiely, a preto Brusel nemá maďarskú vládu rád. V súvislosti so zmrazením častí eurofondov to v piatok (2. 12.) vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Únia podľa Orbána chcela, aby z tohtoročných aprílových parlamentných volieb v jeho vlasti vzišla ľavicová vláda. Preto peniaze nedala Maďarsku, ale ľavici, aby jej pomohla vyhrať voľby.

„Voľby však vyhrala pravica. Európska komisia nemala inú možnosť, ako rokovať s nami, a tak navrhla určité podmienky. Časť týchto podmienok považujeme za zbytočné, avšak chceli sme dosiahnuť výsledok, preto sme sa dokázali s Bruselom dohodnúť,“ argumentoval Orbán.

Eurokomisia v stredu (30. 11.) oznámila pozastavenie 65 % záväzkov pre tri operačné programy v rámci politiky súdržnosti, čo predstavuje 7,5 miliardy eur z bežného rozpočtu Európskej únie vyčlenených pre Maďarsko.

Komisia v rámci hodnotenia postupu podmienenosti skonštatovala, že aj napriek krokom maďarskej vlády pretrváva riziko pre rozpočet EÚ. EK zároveň odporučila krajinám eurobloku, aby schválili národný plán obnovy a odolnosti Maďarska v hodnote 5,8 miliardy eur v podobe grantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet