Na hlavný obsah

OSN a humanitárne organizácie budú reagovať na zákaz práce žien v Afganistane

Nariadenie má platiť až do odvolania.

OSN a humanitárne organizácie budú reagovať na zákaz práce žien v Afganistane
Na ilustračnej snímke vlajka OSN. Foto: pixabay.com

Desiatky mimovládnych organizácií (MVO) a najvyšší predstavitelia OSN pôsobiaci v Afganistane budú v nedeľu (25. 12.) v Kábule hľadať riešenie zákazu zamestnávania žien v MVO.Informovala o tom agentúra AFP.

„Stretnutie Humanitárneho tímu krajiny (HCT) je naplánované (na nedeľňajšie poobedie), aby sa konzultovalo a prediskutovalo, ako tento problém riešiť,“ povedal Tapiwa Gomo z Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. HCT tvoria predstavitelia OSN a zástupcovia desiatok MVO.

„Zatiaľ čo celý svet oslavuje príchod nového roka, Afganistan sa stáva pre ženy peklom,“ povedala jedna z pracovníčok MVO pre AFP.

OSN uviedla, že bude žiadať vysvetlenie od Talibanu, pretože vylúčenie žien „systematicky zo všetkých aspektov verejného a politického života posúva krajinu späť a ohrozuje snahy o akýkoľvek zmysluplný mier alebo stabilitu v krajine“.

Zhoršenie situácie?

Bez práce MVO sa kritická situácia v krajine ešte viac zhorší, pretože ich pomoc miliónom ľudí zabezpečuje aspoň minimálny životný štandard, zdravotnícku starostlivosť a distribúciu základných materiálnych potrieb po celej krajine. Pre mnohé ženy a ich rodiny to je zároveň jediný zdroj obživy.

EÚ a Spojené štáty v sobotu odsúdili najnovšie reštrikcie Talibanu a vyhodnocujú ich vplyv na humanitárne služby v krajine. Podľa šéfa americkej diplomacie minister zahraničných vecí Antonyho Blinkena to môže byť pre Afganistan „zničujúce“.

Tri organizácie pozastavujú činnosť

Tri veľké medzinárodné humanitárne organizácie v nedeľu oznámili, že pozastavujú svoju činnosť v Afganistane v reakcii na nariadenie vládnuceho hnutia Taliban, aby zakázali ženám chodiť do práce. Informovala o tom agentúra AP.

Nórska rada pre utečencov, Save the Children a CARE uviedli, že nemôžu efektívne pomáhať ženám, deťom a mužom v núdzi v Afganistane, ak nebudú mať vo svojich radoch ženy. Už v sobotu (24. 12.) oficiálne oznámila pozastavenie činnosti britská organizácia Afghanaid.

Trojica organizácií, ktorá oznámila pozastavenie činnosti, v Afganistane poskytovala zdravotnú a potravinovú pomoc či podporovala vzdelanie.

„Dodržiavali sme všetky kultúrne normy a jednoducho nemôžeme pracovať bez našich zamestnankýň, ktoré sú pre nás kľúčové, čo sa týka prístupu k afganským ženám v núdzi,“ uviedol šéf afganskej pobočky Nórskej rady pre utečencov Neil Turner. Podľa neho má organizácia v Afganistane v súčasnosti 468 zamestnankýň.

Na afganskú ekonomiku tvrdo doliehajú medzinárodné sankcie a zastavenie medzinárodnej pomoci po návrate Talibanu k moci v auguste minulého roka. Milióny ľudí v krajine teraz žijú v hlade a chudobe.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že ho správa o zákaze práce žien pre mimovládne organizácie hlboko zasiahla. „OSN a jej partneri, vrátane národných a medzinárodných mimovládnych organizácií, pomáhajú viac ako 28 miliónom Afgancov, ktorí sú závislí od humanitárnej pomoci,“ napísal vo vyhlásení.

Zdesenie vyjadril aj Medzinárodný záchranný výbor (IRC), podľa ktorého je medzi jeho zamestnancami v Afganistane viac ako 3 000 žien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet