Na hlavný obsah

OSN: Humanitárnu pomoc bude v roku 2023 potrebovať rekordných 339 miliónov ľudí

Bude na to treba takmer 50 miliárd eur.

OSN: Humanitárnu pomoc bude v roku 2023 potrebovať rekordných 339 miliónov ľudí
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Na budúci rok bude humanitárnu pomoc vo svete potrebovať zhruba 339 miliónov ľudí v siedmich desiatkach krajín. Vyplýva to zo správy Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA).

Podľa jeho odhadu na túto pomoc treba asi 51,5 miliardy dolárov (49,6 mld. eur), čo je o 25 % viac v porovnaní s potrebou pomoci zo začiatku tohto roka. K dôvodom nárastu patria ruská invázia na Ukrajine či záplavy a sucho, ktoré v mnohých krajinách zhoršila klimatická zmena.

„Je to šokujúce a tragické číslo. Smrtiace suchá a záplavy spôsobujú zmätok v oblastiach od Pakistanu po Africký roh a vojna na Ukrajine premenila časť Európy na bojové polia,“ uviedol šéf úradu OCHA Martin Griffiths. Dodal, že vo svete je vysídlených sto miliónov ľudí, čo je doteraz najviac. Pripomenul tiež pandémiu covidu, ktorá výrazne postihla najchudobnejšie krajiny.

Úrad OSN odhadol, že najmenej 222 miliónov ľudí v 53 krajinách bude ku koncu tohto roka čeliť akútnej potravinovej nedostatočnosti a že 45 miliónom ľudí v 37 krajinách hrozí hladovanie.

Okrem ozbrojených konfliktov zvyšuje humanitárne potreby aj klimatická zmena, ktorá prispieva k extrémnym horúčavám, suchu alebo záplavám.

Etiópia a Afganistan

Najväčší počet ľudí bude potrebovať v roku 2023 pomoc v Etiópii. A to asi 28,6 milióna, čo je o tretinu viac ako tento rok, uviedla agentúra EFE. Na druhom mieste je v tomto odhade Afganistan s 28,3 milióna ľudí, ktorí budú potrebovať humanitárnu pomoc, a na treťom Kongo (26,4 milióna).

Zhruba rovnaký počet ľudí ako tento rok bude na budúci rok potrebovať humanitárnu pomoc v Sýrii či v Jemene. Na Ukrajine bude humanitárnu pomoc potrebovať odhadom vyše 17 miliónov ľudí, citovala zo správy agentúra EFE.

Pred rokom úrad OSN odhadoval, že tento rok počet ľudí závislých od humanitárnej pomoci dosiahne 274 miliónov. K minulému mesiacu však toto číslo vzrástlo na 324 miliónov, najmä v dôsledku vojny na Ukrajine, ale aj z ďalších dôvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet