Na hlavný obsah

Pápež František vyzval na modlitby za Benedikta XVI., je vraj veľmi chorý

Žiadne podrobnosti neposkytol.

Pápež František vyzval na modlitby za Benedikta XVI., je vraj veľmi chorý
Na archívnej snímke pápež František (vpravo) podáva ruku emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. (vľavo). Foto: twitter/WELT

Pápež František v stredu (28. 12.) vyzval na modlitby za svojho predchodcu, bývalého pápeža Benedikta XVI., ktorý je podľa jeho slov veľmi chorý. Ako informovala agentúra Reuters, pápež túto prekvapujúcu výzvu predniesol na záver svojej pravidelnej generálnej audiencie, ale neposkytol žiadne podrobnosti.

„Rád by som vás všetkých požiadal o špeciálnu modlitbu za emeritného pápeža Benedikta, ktorý v tichosti podporuje cirkev. Pamätajme na neho. Je veľmi chorý a prosíme Pána, aby ho utešoval a podporoval v tomto svedectve lásky k cirkvi až do konca,“ povedal František v taliančine. Hneď po audiencii išiel svojho chorého predchodcu navštíviť.

O tom, že zdravie emeritného pápeža Benedikta sa v posledných hodinách v súvislosti s jeho vekom náhle zhoršilo informoval aj Vatikán. Jeho stav je pod kontrolou a má neustálu lekársku starostlivosť, priblížila agentúra Reuters.

„Ohľadom zdravotného stavu emeritného pápeža… môžem potvrdiť, že v posledných hodinách došlo pre jeho vysoký vek k zhoršeniu. Situácia teraz zostáva pod kontrolou, neustále ho monitorujú lekári,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Zdravie sa mu vraj zhoršilo už pred Vianocami

Agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované dobre informované zdroje napísala, že Benediktovo zdravie sa rapídne zhoršilo už pred Vianocami a že za to mohli ťažkosti s dýchaním.

Benedikt žije v kláštore Mater Ecclesiae vo vatikánskych záhradách. K modlitbám za Benedikta vyzvalo aj vedenie cirkvi v jeho rodnom Nemecku. „Myšlienkami som s emeritným pápežom,“ povedal agentúre DPA predseda nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing.

Teraz 95-ročný Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, sa v roku 2013 stal prvým pápežom za posledných zhruba 600 rokov, ktorý na svoju funkciu rezignoval. Hlavou katolíckej cirkvi bol od roku 2005.

Ešte pred pár týždňami tí, ktorí mali príležitosť Benedikta vidieť, hovorili, že je po telesnej stránke veľmi krehký, ale jeho myseľ zostáva bystrá, uviedla agentúra Reuters. Jednu z posledných zverejnených fotografií bývalého pápeža urobili 1. decembra. Vtedy sa zišiel s víťazmi teologickej ceny, ktorá je podľa neho pomenovaná. Po celý čas sedel a vyzeral nesmierne slabý, dodala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet