Na hlavný obsah

Parlament v Izraeli schválil dva kontroverzné zákony

Netanjahua poslali bližšie k ďalšej vláde.

Parlament v Izraeli schválil dva kontroverzné zákony
Poslanci izraelského parlamentu - Knesetu. Foto: TASR/AP

Izraelský parlament v utorok (27. 12.) schválil dve kontroverzné právne úpravy, ktoré presadzovali krajne pravicoví a ultraortodoxní partneri designovaného premiéra Benjamina Netanjahua. Otvorila sa tak cesta k vytvoreniu novej Netanjahuovej vlády, ktorá by mala zložiť prísahu vo štvrtok (29. 12.), napísala agentúra Reuters.

Netanjahuova strana Likud jasne vyhrala novembrové parlamentné voľby a minulý týždeň oznámila, že sa dohodla na vzniku koaličnej vlády. Tá bude zrejme najpravicovejším kabinetom v dejinách Izraela.

V utorok ráno Kneset schválil zákon, na základe ktorého sa Arje Deri, predseda ultraortodoxnej strany Šas, bude môcť stať ministrom, hoci ho v januári uznali za vinného z daňových únikov. Podľa nového zákona môžu ministerskú funkciu získať aj ľudia, ktorých usvedčili zo zločinu, ak ich neodsúdili na trest väzenia.

Ďalší zo zákonov odhlasovaných v izraelskom parlamente povoľuje vymenovanie dvoch ministrov pre rovnaký rezort. Opatrenie má umožniť, aby na ministerstve obrany zriadili post ministra pre záležitosti Západného brehu Jordánu. Tým sa má stať šéf krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus Bezalel Smotrič.

Územie Západného brehu Jordánu, okupované Izraelom a obývané asi tromi miliónmi Palestínčanov a pol miliónom izraelských osadníkov, by sa malo podľa skorších dohôd stať súčasťou palestínskeho štátu.

Izrael na ňom napriek tomu ďalej schvaľuje budovanie izraelských osád, čo väčšina krajín považuje za porušenie medzinárodného práva. Smotrič okrem výstavby osád podporuje aj anexiu Západného brehu.

Opozícia hovorí o ohrození demokracie

Pred nástupom novej vlády k moci sa ešte očakáva, že Kneset odsúhlasí rozšírenie právomocí ministra pre vnútornú (po novom národnú) bezpečnosť. Tým sa má stať ultranacionalista Itamar Ben Gvir z krajne pravicovej strany Židovská sila (Ocma Jehudit).

Novinkou bude, že ministrovi pre národnú bezpečnosť sa má zodpovedať aj šéf izraelskej polície. Doteraz polícii viedol policajný šéf, ktorý stanovoval jej stratégiu po konzultácii s ministrom.

Podľa novej opozície schválené zákony, plány na obmedzenie právomocí najvyššieho súdu, homofóbne výroky členov koalície a ich výzvy, aby podniky mohli odmietať službu ľuďom na základe náboženského presvedčenia, ohrozujú demokraciu a bezpečnosť v krajine.

Proti vymenovaniu Deriho za ministra sa odvolala na súd skupina vedcov, akademikov a bývalých diplomatov. Najvyšší súd v utorok podľa agentúry Reuters uviedol, že sa odvolaním bude zaoberať.

Netanjahuov Likud, ktorý v novembrových voľbách zvíťazil so ziskom 32 mandátov, má s krajne pravicovými a ultraortodoxnými stranami väčšinu 64 kresiel v 120-člennom Knesete.

Vo vláde je aj trojčlenná krajne pravicová aliancia, ktorú tvorí Náboženský sionizmus Bezalela Smotriča, Židovská sila Itamara Ben Gvira a strana Noam Aviho Maoza. Ďalej sú v kabinete dve ultraortodoxné strany – Šas Arjeho Deriho a Jednotný judaizmus tóry Jicchaka Goldknopfa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet