Na hlavný obsah

Pčolinský prerušil rokovanie parlamentu do pondelka

Lídri sa majú dohodnúť na ďalšom postupe.

Pčolinský prerušil rokovanie parlamentu do pondelka
Na snímke podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina). Foto: TASR

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pčolinský (Sme rodina) prerušil 78. schôdzu parlamentu do pondelka (19. 12.) do 13.00 h. V úvode piatkového rokovania sa zároveň poslanci dohodli na presune niekoľkých bodov z dielne rezortov zdravotníctva a životného prostredia na pondelok.

Pčolinský sa rozhodol prerušiť schôdzu aj vzhľadom na neprítomnosť predkladateľov jednotlivých návrhov. Plénum malo v pláne rokovať aj o novelách zákonov z dielne ministerstva životného prostredia a ministerstva zdravotníctva. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) však požiadali o presunutie svojich bodov na pondelok z dôvodu zahraničnej pracovnej cesty.

V rokovacej sále sedelo ráno len zopár poslancov. Dodal, že do pondelka by sa mal dohodnúť ďalší postup medzi lídrami politických strán.

„Do pondelka by sa situácia mohla ujasniť. Mohli by sme prerokovať body, na ktorých bude všeobecná dohoda,“ povedal.

Prerokovať a odhlasovať by sa podľa slov podpredsedu parlamentu mohlo na aktuálnej schôdzi ešte to, na čom bude dohoda.

Ostatné body by sa presunuli na ďalšiu riadnu schôdzu so začiatkom 31. januára 2023. „Dovtedy budú pravdepodobne prebiehať intenzívne rokovania. A to o rozpočte, o predčasných voľbách a o všetkých veciach, ktoré je nevyhnutné prijať,“ uzavrel.

Zmena ústavy a rozpočet na budúci rok

Hlasovať sa má o zmene ústavy a schválený nie je ani zákon roka. Teda rozpočet na budúci rok. V parlamente bola redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Na odhlasovanie čaká návrh na zmenu ústavy. Ak prejde poslanci si budú môcť sami odhlasovať skrátenie volebného obdobia. Predkladateľ Miloš Svrček zo Sme rodina sa snaží medzi poslancami nájsť potrebných 90 hlasov.

„Dôležité bude sadnúť si aj s opozíciou Smer-SD, Hlas-SD aj s Republikou. Je dôležité, aby sme v ústave mali zakotvený tento ústavný rámec ako vôbec dohodnúť tieto voľby,“ povedal.

Po predčasných voľbách volajú aj viaceré opozičné strany ako Smer-SD či mimoparlamentný Hlas-SD a Republika. Strana SaS svoje hlasy podmieňuje schválením pozmeňujúceho návrhu Márie Kolíkovej.

Tá navrhuje, aby na samorozpustenie parlamentu bol potrebný súhlas troch pätín poslancov. Voľby by sa následne mali konať do 90 dní.  Parlamentní liberáli však vo štvrtok (15. 12.) odmietli predčasné voľby ako ďalší možný scenár. Mariána Viskupiča do úvahy pripadá aj úradnícka vláda.

„Slovensko potrebuje vládu, ktorá bude kúriť a svietiť a bude to robiť dobre tak, aby krajina dokázala fungovať. Myslím si, že v danom stave je úradnícka vláda asi aj najlepším riešením,“ uviedol.

O svojom pokračovaní v politike teraz uvažujú aj nezaradení poslanci. Viacerým z nich ešte pred hlasovaním o vyslovení nedôvery ponúkali strany miesto v ich klube. Hovoril o tom aj Martin Čepček- odídenec z OĽANO.

„Zatiaľ som sa nerozhodol .Ak budem chcieť pokračovať, čo ešte neviem, tak možno nejaké rokovania budú prebiehať,“ ozrejmil.

Podľa informácií RTVS oznámi svoje ďalšie plány aj Občiansko demokratická platforma združená okolo Kristiána Čekovského a Jána Budaja z OĽANO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko