Na hlavný obsah

Peruánskeho exprezidenta obvinili zo vzbury a sprisahania

V noci ho prepravili do väznice Barbadillo.

Peruánskeho exprezidenta obvinili zo vzbury a sprisahania
Exprezident Peru Pedro Castillo. Foto: TASR/AP

Bývalého peruánskeho prezidenta Pedra Castilla zadržali a obvinili zo vzbury a sprisahania, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu prokuratúru. Stalo sa tak po tom, čo ho parlament jasnou väčšinou odvolal z funkcie.

V centre hlavného mesta Lima sa odohrali neveľké pouličné protesty. Desiatky ľudí mávali peruánskymi vlajkami a oslavovali prezidentov pád. Na inom mieste v metropole sa naopak s policajtmi stretli Castillovi priaznivci.

Bývalého prezidenta v noci na štvrtok (8. 12.) letecky prepravili do väznice Barbadillo v okrese Ate. V rovnakom zariadení si odpykáva 25-ročný trest bývalý prezident Alberto Fujimori, ktorý v roku 1992 uskutočnil úspešný štátny prevrat. Odsúdili ho za porušovanie ľudských práv, únosy a podiel na zabití 25 civilistov.

V noci vyšetrovatelia a prokurátori vykonali viacero prehliadok v sídle prezidenta, vlády a rôznych ministerstiev. Cieľom je zabezpečiť dokumenty a dôkazy o údajnom nezákonnom počínaní bývalého prezidenta.

Situácia v Peru

Niekoľko hodín pred hlasovaním parlamentu o odvolaní prezidenta, Castillo vystúpil v televízii, kde oznámil svoj úmysel rozpustiť parlament a „zvolať v čo najkratšom čase voľby do nového kongresu“. Medzičasom mal podľa neho krajinu riadiť krízový kabinet. Chcel tiež vykonať zmeny v justícii a polícii.

Za odvolanie prezidenta Castilla hlasovalo 101 zo 130 peruánskych poslancov. V polovici októbra prokuratúra podala do parlamentu sťažnosť, v ktorej ho obvinila okrem iného zo zločineckého spolčenia či zneužívania právomocí.

Bývalá peruánska viceprezidentka a súčasná prezidentka Dina Boluarteová.
Bývalá peruánska viceprezidentka a súčasná prezidentka Dina Boluarteová.Foto: TASR/AP

Krátko po Castillovom odvolaní zložila prísahu doterajšia viceprezidentka Dina Boluarteová a stala sa dočasnou prezidentkou a vôbec prvou ženou na čele Peru.

Pedro Castillo stál na čele Peru od minulého roka po veľmi tesnom víťazstve v druhom kole prezidentských volieb. Jeho prezidentský mandát sprevádzalo časté striedanie na vládnych postoch.

Za zhruba rok a pol na čele štátu vymenoval päť vlád a v parlamente čelil dvom neúspešným pokusom o zosadenie. Bývalý vidiecky učiteľ a odborár vstúpil do prezidentského úradu bez predchádzajúcich vládnych skúseností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet