Na hlavný obsah

Peruánski šamani veštia na budúci rok koniec vojny na Ukrajine

Mierovú zmluvu vraj podpíšu do augusta.

Peruánski šamani veštia na budúci rok koniec vojny na Ukrajine
Peruánski šamani a liečitelia veštia pre budúci rok mier medzi Ruskom a Ukrajinou. Foto: twitter/ TRT World

Peruánski šamani a liečitelia veštia na budúci rok mier medzi Ruskom a Ukrajinou. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej šamani svoju víziu budúcnosti oznámili pri obrade, ktorý organizujú každoročne koncom decembra.

Ruské vojská vpadli do susednej krajiny na konci tohto februára a rozpútali tak najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si podľa odhadov vyžiadal desaťtisíce životov a milióny ľudí vyhnal z domovov.

„Všetko sa upokojí. Nastane mier, pokoj. To sme videli,“ povedal šaman Cleofe Sedano a predpovedal, že mierovú zmluvu podpíšu do augusta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v poslednom čase presadzuje desaťbodový mierový plán, poznamenala agentúra Reuters. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov však tvrdí, že prípadný plán musí brať do úvahy ruské územné zisky počas vojny na Ukrajine. Kyjev a svet pokusy Moskvy o anektovanie ukrajinského územia odmietol.

Peruánski šamani a liečitelia podľa Reuters vítali blížiaci sa rok 2023 na vrchole kopca v metropole Lime pri očistnom obrade, kde nechýbali kvety, had alebo fotografie prezidentov Ruska a Ukrajiny.

Nad listami koky a kvetov ďalej predpovedali prírodné katastrofy ako zemetrasenie. „Dôjde k mnohým tragédiám, väčšinou klimatickým,“ nechal sa počuť šaman Walter Alarcón.

Podobný rituál skupina peruánskych šamanov vykonávala tiež vlani, keď podľa serveru Euronews okrem iného veštila ekonomické ťažkosti, zotrvanie koronavírusu v miernejšej forme a dotkli sa vtedajšieho napätia ohľadom Ruska a Ukrajiny. Dúfali, že sa vďaka ich rituálom zmiernia. „Rusko chce podniknúť inváziu na ukrajinské územie, ale to sa nestane. Preto sme tu my šamani, aby nedošlo k vojne, žiadnej fyzickej agresii,“ vyhlásil vlani šaman Félix Roldán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet