Na hlavný obsah

Peter Bzdúch vedel ako herec prepojiť smiešne a vážne

Blízka mu bola tiež fraškovitosť či hĺbavosť.

Peter Bzdúch vedel ako herec prepojiť smiešne a vážne
Na snímke herec Peter Bzdúch. Foto: SND

Od úmrtia herca, režiséra a pedagóga Petra Bzdúcha v nedeľu (11. 12.) uplynulo 10 rokov.

„Kritici i diváci oceňovali jeho moderné herectvo, v ktorom vedel prepojiť smiešne a vážne. Bola mu blízka fraškovitosť aj hĺbavosť a psychologické vykreslenie postavy,“ uviedla na adresu niekdajšieho dlhoročného člena Činohry Slovenského národného divadla (SND) jeho tlačová tajomníčka Izabela Pažitková.

Umelec sa narodil 28. marca 1955 v Bratislave. Vysokú školu múzických umení absolvoval v roku 1978 a nasledujúcich deväť divadelných sezón pôsobil na scéne Divadla Slovenského národného povstania (DSNP) v Martine (dnes Slovenské komorné divadlo).

Od roku 1986 do roku 2007 bol členom Činohry SND, kde vytvoril vyše štyri desiatky postáv. Úspešne stvárnil napríklad postavy ako Malvolio (Čokoľvek chcete, 1978), Kubo (Kubo, 1979), Antonio Salieri (Amadeus, 1982), Chlestakov (Revízor, 1984), Matti (Pán Puntila a jeho sluha Matti, 1985), Puk (Sen noci svätojánskej, 1985) a ďalšie.

Účinkoval napríklad aj v inscenáciách Človek pre všetky časy, Krajčírky, Veľké šťastie či O myšiach a ľuďoch.

Spolupracoval s amatérskymi súbormi

Bzdúch herecky aj ako režisér spolupracoval s amatérskymi súbormi a ochotníckym divadlom, s ktorými získal mnoho ocenení. Režíroval celý rad úspešných hier v divadlách v Bratislave, Martine a Nitre.

Účinkoval tiež v ,možstve televíznych snímok, napríklad v populárnom televíznej rodinnej ságe Alžbetin dvor (1986), v hudobnom filme Rabaka (1984), v komediálno – dramatickom filme Rivers of Babylon (1998) alebo v rozprávke Kráľ Drozdia brada (1984). Umelec pôsobil aj v dabingu, rozhlase a ako pedagóg herectva na bratislavskej VŠMU.

Bzdúch zomrel 11. decembra 2012 v Bratislave vo veku 57 rokov na rakovinu pečene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko