Na hlavný obsah

Plán britskej vlády deportovať migrantov do Rwandy je legálny, uviedol súd

Británia v rámci dohody zaplatila Rwande 120 miliónov libier.

Plán britskej vlády deportovať migrantov do Rwandy je legálny, uviedol súd
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kontroverzný plán britskej vlády posielať do Rwandy žiadateľov o azyl, ktorí prišli do Spojeného kráľovstva nelegálne, je v súlade so zákonom. Rozhodol tak v pondelok (19. 12.) londýnsky vrchný súd, podľa ktorého ale konzervatívny kabinet riadne nezohľadnil okolnosti ôsmich osôb, ktoré sa pokúsil deportovať.

Rozsudok je pre vládu čiastočným víťazstvom, pretože pravdepodobne bude čeliť ďalším právnym krokom, uviedla agentúra AP.

Niekoľko žiadateľov o azyl a organizácií zaoberajúcich sa ochranou ľudských práv podalo žaloby. Chcú zabrániť vláde konať na základe dohody o deportácii s Rwandou. Jej cieľom je odradiť migrantov od preplávanie Lamanšského prielivu na malých člnoch.

Spojené kráľovstvo plánuje posielať niektorých utečencov do východoafrickej krajiny, kde by vybavili ich žiadosti o azyl.

„Súd dospel k záveru, že je v súlade so zákonom, aby vláda prijala opatrenia na premiestnenie žiadateľov o azyl do Rwandy a aby ich žiadosti o azyl vybavili v Rwande, a nie v Spojenom kráľovstve,“ uviedol jeden zo sudcov Clive Lewis.

Británia už Rwande zaplatila

Dodal však, že vláda „musí rozhodnúť, či je v konkrétnej situácii každej osoby niečo, čo znamená, že by o jej žiadosti o azyl mali rozhodnúť v Spojenom kráľovstve. Alebo či existujú iné dôvody, prečo by ju nemali premiestniť do Rwandy“.

„Ministerka vnútra riadne nezvážila okolnosti ôsmich jednotlivých žiadateľov, ktorých prípady sme posudzovali“. Uviedol to sudca, ktorý vyhovel ich námietkam proti premiestneniu do Rwandy.

Británia v rámci dohody uzavretej v apríli zaplatila Rwande 120 miliónov libier (takmer 138 miliónov eur). Do krajiny však zatiaľ nikoho neposlali. V júni Británia musela na poslednú chvíľu zrušiť prvý deportačný let. Urobila tak po tom, ako Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) rozhodol, že tento plán so sebou nesie „reálne riziko nezvratnej ujmy“.

Britská vláda je odhodlaná politiku presadzovať a tvrdí, že to odradí gangy obchodníkov s ľuďmi, ktorí migrantov prevážajú cez more. V tomto roku dorazilo do Británie cez Lamanšský prieliv viac ako 44 000 ľudí a niekoľko ich pri tom zomrelo, vrátane štyroch minulý týždeň, keď sa v mrazivom počasí prevrátil čln.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet