Na hlavný obsah

Po lekároch v nemocniciach sa začali ozývať aj tí ambulantní

Od vlády žiadajú 300 až 550 miliónov eur.

Po lekároch v nemocniciach sa začali ozývať aj tí ambulantní
Na ilustračnej snímke lekár. Foto: Unsplash

Po lekároch v nemocniciach sa s požiadavkami začali ozývať aj ambulantní lekári. Od vlády žiadajú 300 až 550 miliónov eur. Peniaze bude musieť rezort zdravotníctva zabezpečiť cez ministerstvo financií. Odborníci hovoria, že na dlhodobé zabezpečenie financovania zdravotníctva bude nutná aj spoluúčasť pacienta.

Aspoň 300 miliónov eur na základné fungovanie. V takej výške sa odhadujú požiadavky ambulantného sektora na to, aby vedel zvládnuť energetickú, inflačnú a personálnu krízu. Pre dlhodobé podfinancovanie a neaktuálny katalóg výkonov sa mnohé ambulancie ocitli v nezmluvnom vzťahu s poisťovňami a od pacientov vyberajú poplatky.

„Toto nie je dlhodobé riešenie. A to lebo do budúcnosti by sa nám naozaj mohlo stať, že by zdravotná starostlivosť bola len pre bohatých. Potrebujeme systémové riešenie, kde bude spolupracovať vláda, ministerstvo zdravotníctva a financií a celý sektor bude riadne financovaný,“ uviedla Naďa Trenčanská Bedušová zo Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Možná paralyzácia sektoru

Keďže ambulanciám končia zmluvy ku koncu januára, ak by nedošlo k dofinancovaniu, od februára by mohol byť ambulantný sektor paralyzovaný.

„Pokiaľ príde k nedofinancovaniu a v každom prípade zdrojov je stále málo, tak budeme vyberať spoluúčasť alebo poplatok od pacienta, ktoré budú skôr na sanovanie energií. Nebude to žiadna nadštandardná služba. Je to štandardný spôsob viaczdrojového financovania pre ambulantných poskytovateľov,“ pokračoval šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík hovorí, že potrebujú lepšie porozumieť skladbe požiadaviek ambulantného sektora.

„Konkrétne od čoho sa odvíja, z akých komponentov a následne toto môžeme diskutovať s ministerstvom financií,“ dodal.

Aj podľa šéfa Asociácie zdravotných poisťovní Michala Štofka treba na dofinancovanie ambulancií dáta. So spoluúčasťou pacienta sa ráta ako s možným scenárom do budúcna. Musí mať však svoje limity a myslieť na rizikové a zraniteľné skupiny. Nateraz je však podstatný iný moment.

„Základná vec, na ktorú sa teraz čaká je to, či prejde alebo neprejde rozpočet a to, v akej forme prejde. To je momentálne vec, ktorá je absolútne kľúčová,“ ozrejmil.

Ambulantný sektor si myslí, že najskôr by sa mala doriešiť otázka nateraz potrebného dofinancovania. Následne by sa mala spustiť veľká diskusia k téme spoluúčasti pacienta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál