Na hlavný obsah

Po takmer 20 rokoch otvorili obchvat Mýtnej a Lovinobane

Nový úsek diaľnice meria 13 a pol kilometra.

Po takmer 20 rokoch otvorili obchvat Mýtnej a Lovinobane
Obchvat Mýtnej a Lovinobane. Foto: RTVS

Obchvat Mýtnej a Lovinobane je konečne realitou. Po takmer 20 rokoch čakania otvorili 13 a pol kilometrový úsek rýchlostnej cesty R2. Odbremení frekventovanú cestu cez obce na južnom Slovensku.

Rýchlostná cesta R2 od Kriváňa po Lovinobaňu by mala odbremeniť obce Mýtna, Lovinobaňa a Kriváň od tisícok vozidiel denne, ktoré prechádzali priamo cez centrum obcí. Projektovú dokumentáciu na jej výstavbu začali pripravovať ešte v roku 2003.

Výstavba prvej časti rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa sa mala dokončiť vlani. Úsek dlhý 13,5 kilometra sprístupnili motoristom až 19. decembra, s omeškaním takmer rok a pol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kľúčovým dôvodom prečo stavba meškala bola zmena projektu preložiek inžinierskych sietí, bavíme sa o vysokom napätí a plyne a svoje oneskorenie spôsobil aj covid a nedostatok pracovníkov, materiálu,“ vysvetlil minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Novovybudovaný úsek má 11 mostov a šesť protihlukových stien. Motoristi tu potrebujú diaľničnú známku. Celková cena projektu sa predražila o približne osem miliónov eur.

„Zazmluvnená cena diela bola 128 miliónov a skončila na 136 miliónoch eur. Žijeme v Slovenskej republike a posun pôd v tejto republike je taký významný na každej stavbe, že tu sú tie geologické prieskumy a časti, ktoré musíme riešiť a aj na tejto stavbe bolo tých posunov veľa,“ skonštatoval generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimír Jacko.

Celý úsek rýchlostnej cesty R2 od Kriváňa po Lovinobaňu bude mať 20 a motoristom ušetrí približne osem minút. Dobudovať ho plánujú do januára 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny