Na hlavný obsah

Po výbuchu sopky na Jáve vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti

Úrady nariadili evakuáciu okolitých dedín.

Po výbuchu sopky na Jáve vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti
Sopka Semeru na ostrove Jáva v Indonézii. Foto: TASR/AP

Sopka Semeru na indonézskom ostrove Jáva v nedeľu (4. 12.) vybuchla a vychrlila oblaky horúceho popola. Úrady vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti a nariadili evakuáciu okolitých dedín. Informuje o tom agentúra AFP.

Semeru, ktorá je zároveň najvyššou horou ostrova, vychrlila oblak popola a dymu do výšky 15 kilometrov a po svahoch stekajú prúdy žeravej lávy. Úrady zatiaľ nehlásia žiadnych zranených.

Erupcia sa začala nedeľu pred 3.00 h miestneho času. Podľa vulkanológov ju pravdepodobne spôsobili monzúnové dažde, pre ktoré sa po erózii zrútil lávový dóm na vrchole sopky.

Miestny úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB varoval obyvateľov v okruhu osem kilometrov od sopky, aby sa mali na pozore a potom prikázal evakuáciu. Do bezpečia zatiaľ presunuli niekoľko stoviek ľudí, väčšinou žien, detí a seniorov, uviedla agentúra AP. Niektorí obyvatelia odišli z bezprostredne ohrozených dedín už pred vydaním evakuačných príkazov.

Šéf indonézskeho strediska pre vulkanológiu a geológiu PVMBG Hendra Gunawan varoval, že na povrch sa môže dostať oveľa väčšie množstvo lávy ako pri predchádzajúcich erupciách v rokoch 2021 a 2020. „Preto horúce oblaky (prachu) tento rok dosiahnu ďalej. V tej vzdialenosti stoja veľa domov,“ povedal.

„Väčšinu ciest zatvorili. Teraz prší vulkanický prach, ktorý tiež úplne zakryl výhľad na sopku,“ povedal agentúre Reuters jeden z miestnych dobrovoľníkov. Veľa dedín je úplne pokrytých sopečným popolčekom. Ten zmiešaný s dažďom znižuje viditeľnosť. Podľa reportéra agentúry AFP v oblasti nefunguje internetové pripojenie a problémy sú aj s mobilnými sieťami.

Varovanie pred cunami

Japonské úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré by mohli dosiahnuť ostrovy Mijako a Jaejama v prefektúre Okinawa, informovala agentúra Kjódó.

Sopka Semeru naposledy vybuchla pred rokom. O život vtedy prišlo najmenej 51 ľudí. Pri erupcii pokryli bahno a popol celé ulice a početné domy. Útočisko muselo vyhľadať takmer 10 000 ľudí.

Indonézia sa nachádza v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne, čo spôsobuje vysokú sopečnú a seizmickú aktivitu. V súostrovnej krajine juhovýchodnej Ázie sa nachádza takmer 130 aktívnych sopiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet