Na hlavný obsah

Po závale v bani v Číne pokračuje operácia na záchranu 18 baníkov

V bani v Čase závalu pracovalo 40 ľudí.

Po závale v bani v Číne pokračuje operácia na záchranu 18 baníkov
Na snímke záchranná operácia v Číne po závale v bani. Foto: Twitter/AJEnglish

Po závale v bani na zlato v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny pokračuje záchranná operácia, ktorej cieľom je dostať sa k 18 baníkom uviaznutým v podzemí. V nedeľu (25. 12.) o tom informovala agentúra AFP.

V čase závalu — v sobotu (24. 12,) popoludní — pracovalo v bani v okrese I-ning, ležiacom približne 100 kilometrov od hraníc s Kazachstanom, celkovo 40 ľudí. Kým 22 baníkov sa podarilo dostať na povrch, 18 ich zostalo uväznených v podzemí.

Bezpečnosť baní sa zlepšia

AFP konštatuje, že bezpečnosť v baniach v Číne sa v posledných desaťročiach zlepšila. Lepšia je i medializácia závažných banských nešťastí, aké sa kedysi často prehliadali. Stále však dochádza často k nehodám v baniach, kde sú bezpečnostné pokyny často laxné.

V septembri minulého roka sa tak po dlhom pátraní našlo 19 mŕtvych baníkov, ktorí uviazli pod zemou po závale v uhoľnej bani v provincii Čching-chaj na severozápade Číny.

V decembri roku 2021 bolo zo zatopenej uhoľnej bane v provincii Šan-si na severe Číny zachránených 20 baníkov. Dvaja ďalší zahynuli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet