Na hlavný obsah

Počas zásahov v Nemecku zadržali 25 extrémistov, ktorí plánovali zvrhnúť vládu

Medzi zatknutými boli aj šľachtic a sudkyňa.

Počas zásahov v Nemecku zadržali 25 extrémistov, ktorí plánovali zvrhnúť vládu
Nemeckí policajti počas razie. Foto: TASR/AP

Nemecká polícia prehľadala v stredu (7. 12.) ráno počas rozsiahlych razií zameraných voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) zhruba 100 objektov v 11 spolkových krajinách. Zadržali 25 osôb, ktoré prokuratúra obviňuje z plánovania štátneho prevratu. Informujú o tom agentúra DPA a denník Die Welt.

Die Welt uviedol, že podľa jeho informácií plánovali Ríšski občania násilnú „zmenu systému“. Niektorí členovia hnutia vlastnili aj zbrane. Ich cieľom malo byť zvrhnutie súčasnej vlády. Na tento účel chcelo hnutie podľa Spolkovej prokuratúry do svojich radov naverbovať najmä príslušníkov nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) a polície.

Agentúra AFP citujúc prokuratúru uvádza, že členovia krajne pravicovej teroristickej skupiny „vykonali konkrétne prípravy na násilné preniknutie do nemeckého parlamentu s malou ozbrojenou skupinou“.

Do akcie nasadili približne 3 000 policajtov, uviedla pre DPA hovorkyňa Spolkovej prokuratúry v Karlsruhe. Dvadsaťdva zatknutých sú podľa jej slov členmi teroristického zoskupenia a zvyšní traja figurujú ako ich podporovatelia. Hovorkyňa doplnila, že obvineniam čelí ďalších 27 osôb.

K zatknutiam došlo v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Berlíne, Hesensku, Dolnom Sasku, Sasku a Durínsku. Jednu osobu zadržali v Rakúsku a tiež v Taliansku. Razie prebehli okrem toho aj v Brandenbursku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falcku a Sársku.

Talianska polícia podľa agentúry ANSA uviedla, že v meste Perugia zatkla bývalého príslušníka nemeckých špeciálnych jednotiek, ktorý spolu s ďalšími členmi skupiny plánoval ozbrojený útok na Spolkový snem.

Podľa rakúskeho denníka Kurier v Rakúsku v súvislosti s prípadom zatkli najmenej dvoch ľudí, jedného z Horného Rakúska a druhého z Tirolska. Ďalšia razie sa odohrala v Dolnom Rakúsku.

Protiteroristická operácia

Členovia extrémistickej skupiny Ríšski občania chceli podľa spolkovej prokuratúry zvrhnúť štátne zriadenie a nahradiť ho svojím, ktorého základy už mali vypracované. „Členovia združenia si boli vedomí, že tento projekt možno realizovať len za použitia vojenských prostriedkov a násilia proti predstaviteľom štátu, vrátane páchania vrážd,“ uviedla prokuratúra podľa DPA.

„Demokracia sa vie brániť: Od dnešného rána prebieha rozsiahla protiteroristická operácia. Spolková prokuratúra vyšetruje možnú teroristickú sieť v prostredí Ríšskych občanov. Existuje podozrenie, že plánovali ozbrojený útok na ústavné orgány,“ napísal na twitteri nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann.

Podľa ministerky vnútra Nancy Faeserovej dávajú plány štátneho prevratu nahliadnuť do „hĺbky teroristickej hrozby“.

Hovorkyňa generálnej prokuratúry v Karlsruhe uviedla, že skupina zatiaľ nemá názov. Podľa nej ju vytvorili na základe konšpiračných teórií a jej členovia sú pevne presvedčení, že Nemecku teraz vládne takzvaný hlboký štát (deep state), teda skryté mocenské štruktúry, ktoré fungujú nezávisle od politického vedenia štátu a sledujú vlastné ciele.

Skupina podľa vyšetrovateľov existuje najneskôr od novembra 2021. Jej ústredným orgánom bola „rada“, ktorá mala podobne ako bežné vlády svoje rezorty – od spravodlivosti, cez zahraničné veci po zdravotníctvo.

„Členovia rady sa od novembra 2021 pravidelne tajne schádzali, aby naplánovali prevzatie moci v Nemecku a vytvorenie vlastných štátnych štruktúr,“ uviedla prokuratúra. Podľa nemeckých médií na jej čele stál práve Heinrich XIII. Prinz Reuss.

Vojenská odnož skupiny mala „odstrániť“ demokratický právny štát aj na úrovni obcí či okresov. Skupina si bola vedomá toho, že počas preberania moci budú zomierať ľudia. „Avšak tento scenár chápala ako nevyhnutný medzikrok na dosiahnutie žiadanej zmeny systému na všetkých úrovniach,“ dodalo prokuratúra.

Medzi zatknutými aj šľachtic či sudkyňa

Nemecký denník Bild v stredu informoval, že lídrami skupiny krajne pravicových extrémistov bol člen nemeckého šľachtického rodu 71-ročný Heinrich XIII. Prinz Reuss a sudkyňa a bývalá poslankyňa za pravicovo populistickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) Birgit Malsacková-Winkemannová.

Podľa vyjadrenia spolkovej prokuratúry, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, skupina plánovala dosadiť Heinricha XIII., ktorého predkovia v minulosti vládli časti dnešného východného Nemecka, po prevrate do čela Nemecka.

Za týmto účelom sa šľachtic pokúsil spojiť s predstaviteľmi Ruska, ktoré malo podľa predstáv skupiny napomôcť zvrhnutiu vlády a nastoleniu nového usporiadania v Nemecku. V kontaktoch na Rusko skupine údajne pomáhala ruská občianka Vitalija B.

Moskva poprela, že by mala so skupinou čokoľvek spoločné. „O žiadnom ruskom zasahovaní nemôže byť reč,“ uviedol podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že ide o „vnútornú záležitosť Nemecka“.

Medzi zadržanými je podľa agentúry DPA aj člen elitnej armádnej jednotky Komando špeciálnych síl (KSK), ktorej časť už v roku 2020 ministerstvo obrany zrušilo pre podozrenia z pravicového extrémizmu.

Plánovali aj vpád do parlamentu

Zadržaná teroristická skupina v Nemecku plánovala vybudovať novú armádu a existoval tiež plán na násilný vpád do sídla parlamentu. V stredu to vyhlásil najvyšší prokurátor Peter Frank.

Povedal tiež, že extrémisti zastávali rôzne konšpiračné teórie, vrátane teórie amerického konšpiračného hnutia QAnon. Osem z 25 zadržaných je podľa Franka už vo vyšetrovacej väzbe.

Zadržaní podľa Franka vybudovali teroristické zoskupenie s cieľom zvrhnúť súčasné demokratické zriadenie. „Existoval aj plán na vpád do Spolkového snemu,“ uviedol.

„Motiváciou boli rôzne konšpiračné teórie a tiež QAnon,“ povedal. Skupina sa skladá okrem iného z prívržencov radikálneho hnutia Ríšski občania (Reichsbürger), ktoré popiera legitimitu spolkovej republiky.

Skupina mala vytvorenú radu, ktorá podľa Franka bola politickým vedením. Snahou bolo vytvoriť tiež novú nemeckú armádu s regionálnymi milíciami. Dodal, že niektorí zo zadržaných a podozrivých pôsobili v nemeckej armáde.

V reakcii na to spolková ministerka obrany Christine Lambrechtová vyhlásila, že bundeswehr, ako sa nemeckej armáde hovorí, extrémizmus netoleruje. „V bundeswehre máme nulovú toleranciu extrémizmu. Preto výslovne oceňujem dobrú spoluprácu vojenskej tajnej služby s vyšetrujúcimi úradmi. Právny štát musí ukázať svoju silu,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet