Na hlavný obsah

Počet ľudí pod hranicou chudoby na Slovensku rastie

Ľudia najviac míňajú na energie a potraviny.

Počet ľudí pod hranicou chudoby na Slovensku rastie
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

K hranici chudoby sa blíži čoraz viac Slovákov. Podľa štatistického úradu domácnosti míňajú najviac peňazí na energie a potraviny. Hoci vláda už pomoc s vysokými cenami energií predstavila, niektoré domácnosti sa v nej hľadali márne.

Počet ľudí v hmotnej núdzi sa podľa najnovších údajov z ministerstva práce v októbri vyšplhal na viac ako 64 000. V porovnaní s predošlým mesiacom je poberateľov dávok v hmotnej núdzi o 6 500 viac.

Slovenské domácnosti míňajú najviac peňazí na energie a potraviny. Viac ako 21 % z nich má príjem do 500 eur. „Takáto domácnosť si môže dovoliť platiť mesačne na energie a všetky náklady na bývanie, vodu iba 133 eur mesačne. Na potraviny vie minúť len 3,40 eur denne,“ priblížil analytik Martin Halás.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Analytička predpokladá, že zdražovaniu stále neodzvonilo. Terajšia inflácia je na hranici 15 percent. Za posledný rok najviac zdraželi napríklad rastlinný olej, kryštálový cukor, múka či margarín. „K ďalšiemu zvýšeniu inflácie dôjde od januára budúceho roka, a to aj v súvislosti so zvyšovaním regulovaných cien energií,“ uviedla analytička Jana Glasová.

Domácnostiam s vysokými cenami energií štát plánuje pomôcť, avšak len tým, ktoré kúria elektrinou či plynom. „Na tie domácnosti sme nezabudli, ale je ich výrazne menej. Navyše, tuhé palivá si zaobstarávajú z vlastných zdrojov,“ vysvetlil minister hospodárstva Karel Hirman.

Podľa Hirmana, ak sa tieto domácnosti dostanú do problémov, pomoci sa dočkajú. Hovorí, že má byť adresná a zabezpečí ju rezort práce. Tú plánuje rezort pripraviť, keď sa schváli rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika