Na hlavný obsah

Podľa vedcov hrozí vyhynutie dvoch tretín pôvodných druhov Antarktídy

Medzi ohrozenými je aj tučniak cisársky.

Podľa vedcov hrozí vyhynutie dvoch tretín pôvodných druhov Antarktídy
Na snímke tučniaky cisárske od kanadského fotografa Paula Nicklena pre magazín National Geographic. Foto: TASR/AP

Pri súčasných trendoch globálneho otepľovania hrozí dvom tretinám pôvodných antarktických druhov, vrátane tučniakov cisárskych, do roku 2100 vyhynutie alebo výrazný pokles populácie. Vyplýva to zo štúdie, v ktorej sa uvádzajú priority ochrany biodiverzity na kontinente, uviedol denník The Guardian.

Najväčšie riziko vyhynutia hrozí tučniakom cisárskym. Ďalej aj rôznym morským vtákom a suchozemským slimákom, uviedli vedci, ochranári a politici z 28 inštitúcií v 12 krajinách.

„Predpokladáme, že do roku 2100 bude takmer vyhynutých až 80 percent kolónií tučniakov cisárskych. A to ak sa emisie skleníkových plynov budú aj naďalej zvyšovať za bežných podmienok,“ uvádza sa v správe.

Najúčinnejšie je ovplyvňovanie globálnej politiky

Autori štúdie tiež zistili, že až 84 percent antarktických organizmov by mohlo mať prospech z implementácie desiatich kľúčových bodov pri odhadovaných nákladoch 23 miliónov amerických dolárov.

Za stratégiu ochrany prírody s najväčším prínosom označili ovplyvňovanie globálnej politiky s cieľom účinne obmedziť globálne otepľovanie.

Tučniak cisársky kráča za potravou na pláži Peka Peka v Novom Zélande.
Tučniak cisársky kráča za potravou na pláži Peka Peka v Novom Zélande.Foto: TASR/AP

„Druhy v Antarktíde čelia vplyvom mnohých hrozieb, hoci ju považujeme za odľahlú a nedotknutú divočinu,“ povedala hlavná autorka štúdie Jasmine Leeová z British Antarctic Survey (BAS).

Leeová uviedla, že ona a ďalší spoluautori štúdie napriek tomu uznávajú, že globálne opatrenia v oblasti klímy je ťažšie realizovať na miestnej úrovni.

Minimalizácia vplyvu ľudskej činnosti na Antarktídu odborníci označujú za nákladovo najefektívnejšiu stratégiu. „Môžeme lepšie informovať turistické spoločnosti o oblastiach, ktorým by sa mali vyhnúť, pokiaľ ide o niektoré z týchto ohrozených druhov, môžeme vzdelávať samotných cestovateľov,“ povedal Aleks Terauds, ďalší z autorov štúdie.

Medzi ďalšie možnosti patrí zníženie ekologickej stopy lietadiel a iných dopravných prostriedkov. Tiež projekty infraštruktúry a ochrana vegetácie pred pošliapaním a iným fyzickým poškodením.

Na archívnej snímke tučniaky cisárske so svojimi mláďatami.
Na archívnej snímke tučniaky cisárske so svojimi mláďatami.Foto: TASR/AP

V dokumente sa uvádza, že aj keby sa nepodarilo zmierniť globálne otepľovanie, všetky regionálne stratégie spolu by prospeli približne 54 percentám antarktických druhov.

Štúdia tiež poukázala na vplyv klimatickej krízy na ikonické morské vtáky, ako sú tučniaky cisárske a tučniaky krúžkové. „Tučniak cisársky je pri rozmnožovaní závislý od ľadu,“ povedala Leeová. „Ak stratí vhodné prostredie na rozmnožovanie, mohlo by to nakoniec viesť ku kolapsu jeho populácie,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet