Na hlavný obsah

Podvodné esemesky ponúkajú príspevok na energie

Podvodníci sa vydávajú za rezort financií.

Podvodné esemesky ponúkajú príspevok na energie
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Falošné esemesky pribúdajú. Najnovšie sa podvodníci vydávajú za ministerstvo financií. V jeho mene ľuďom ponúkajú príspevok na energie. Praktiky podvodníkov sú podľa experta čoraz premyslenejšie.

V rezorte financií sa kopia v týchto dňoch emaily od ľudí, ktorým podvodné SMS správy prišli. „Dnes mi prišla SMS z SK mobilného čísla, tváriaceho sa ako od ministerstva financií, o platbe, ktorá mi má byť vyplatená vo výške 1 000 eur,“ píše sa v jednej z nich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O svojich skúsenostiach píšu ľudia aj na sociálnych sieťach. Podvodník sa ich v esemeskách snaží presvedčiť, že majú nárok na energeticko-krízový príspevok. Po rozkliknutí odkazu, stačí zadať platobné údaje. „Ak od nich niekto žiada platobné údaje, tak je to signál toho, že ide o podvodnú správu,“ zdôraznil Vladimír Bednár, generálny riaditeľ IT sekcie na ministerstve.

„Aktuálne je veľmi jednoduché naletieť, lebo útočníci/podvodníci sa naučili využívať aktuálnu situáciu. To, čo sa práve deje. V minulosti to bola téma covidu, potom to boli utečenci z Ukrajiny a teraz sú to ceny energií,“ vysvetlil Ján Trangel z portálu zive.sk.

Pribúdajú prípady, keď sa podvodníci radi vydávajú aj za Slovenskú poštu, súkromné banky, kuriérov. Ich postupy sú čoraz premyslenejšie. Aj tí zo zahraničia si dávajú napríklad väčší pozor na slovenčinu.

Podľa odborníka sa povedomie ľudí o falošných esemeskách zväčšuje. Niektorí na ne reagujú priam averziou k digitálnym technológiám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko