Na hlavný obsah

Pokračuje súdny proces v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce

Pri nešťastí zahynuli štyria muži.

Pokračuje súdny proces v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce
Na okresnom súde v Spišskej Novej Vsi pokračoval súdny proces v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce. Foto: RTVS

Na okresnom súde v Spišskej Novej Vsi pokračoval súdny proces v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce. Pri nešťastí, pred vyše 10 rokmi, zahynuli štyria muži. Obžalovali nemeckú projektantku. Tá vinu odmieta.

Diaľničný most pri obci Iliašovce na Spiši sa zrútil 2. novembra 2012, počas betonáže. Na hlavnom pojednávaní v utorok (6. 12.), vypovedali ďalší svedkovia tragédie.

“Jedna z príčin havárie, mohol byť zosun pôdy. Podľa toho, čo som čítal, tak 24 hodín pred betonážou pršalo a voda stekala smerom k základom. Pomocné panelové základy panelové sa posunuli. Na to ma upozornil vedúci stavby z firmy Weise, pán Matras. Mohlo dôjsť k posunu zeminy a následkom toho posunu, mohlo dôjsť k poruche na oceľovej konštrukcii,“ hovorí jeden zo svedkov nešťastia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S teóriou zlého podložia pracuje obhajca obžalovanej nemeckej statičky. Popiera, že by statička, urobila chybu vo výpočtoch. 

“Stále trvám na tom, že najviac svetla do prípadu prinesú samotní znalci. Svedecké výpovede, sú v spise zdokumentované, súd na ne bude prihliadať, ale bude ich vyhodnocovať s ohľadom na to, či svedkovia vypovedali zhodne,” vyhlásil okresný prokurátor.

V prípade vypracovali štyri znalecké posudky. Dva hovoria v prospech obžalovanej statičky, dva proti nej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny