Na hlavný obsah

Polícia opäť zasahovala v sídle Európskeho parlamentu

Grécke úrady zmrazili Kailiovej majetok.

Polícia opäť zasahovala v sídle Európskeho parlamentu
Grécka europoslankyňa Eva Kailiová. Foto: Profimedia

Bruselská polícia v pondelok (12. 12.) popoludní vykonala prehliadku v sídle Európskeho parlamentu (EP), pokračuje tak vyšetrovanie korupcie v únijnej inštitúcii. Oznámila to belgická federálna prokuratúra, ktorá zároveň uviedla, že štvorica obvinených sa v stredu (14. 12.) postaví pred súd. Taktiež potvrdila zhabanie státisícov eur v hotovosti.

Prehliadka bola podľa agentúry AFP prvá, ktorá cielila priamo na sídlo EP v Bruseli. Belgický denník Le Soir napísal, že zásah nadväzoval na zapečatenie niektorých kancelárií. Cieľom bolo podľa prokuratúry zabezpečiť elektronické údaje desiatich parlamentných pracovníkov, kým by ich mohli vymazať.

Viacerí súčasní či bývalí pracovníci čelia podozreniam, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Hlavnou postavou aféry sa stala grécka europoslankyňa Eva Kailiová, ktorú podľa médií v nedeľu (11. 12.) formálne obvinili z korupcie.

Belgická prokuratúra oznámila, že po pondelkovej razii majú vyšetrovatelia kauzy na konte prehliadky 20 objektov. „Na troch rôznych miestach zhabalih niekoľko stotisíc eur: 600 000 eur v dome podozrivého, niekoľko stotisíc eur v kufri v bruselskej hotelovej izbe a asi 150 000 eur v byte patriacom členovi Európskeho parlamentu,“ píše sa v novom vyhlásení.

Polícia pôvodne zadržala šesť ľudí, štyria z nich zostávajú vo väzbe a čelia formálnym obvineniam z účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie. Ani v pondelok ich prokuratúra nevymenovala. Oznámila však, že v stredu ich predvedú na prípravné súdne pojednávanie.

Do škandálu sú zapletení aj ďalší europoslanci. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová sľúbila dôkladné vyšetrenie záležitosti. Katar medzitým cez víkend odmietol akékoľvek tvrdenia o „zlom počínaní katarského štátu“.

Kailiovej zmrazili majetok

Podpredsedníčke EP Kailiovej tiež v pondelok grécke úrady zmrazili majetok. Opatrenie sa dotklo aj jej partnera i celej rodiny. Podľa gréckej tlače vyšetrovatelia okrem iného našli realitnú firmu, ktorú grécka politička založila so svojím partnerom Francescom Giorgim, ktorý je tiež pre podozrenie z korupcie vo väzbe.

Grécky úrad proti praniu špinavých peňazí nariadil zmraziť majetok političky aj jej najbližších – partnera Giorgiho, ktorý pôsobí ako asistent jedného z talianskych europoslancov, otca Alexandrosa Kailisa a ďalších najbližších rodinných príslušníkov.

Nariadenie sa týka bankových účtov, nehnuteľností, cenných papierov aj podielov vo firmách. Úrad dúfa, že sa mu podarí zabezpečiť výnosy z údajnej zločineckej činnosti.

Úrady tiež preveria daňové a majetkové priznania Evy Kailiovej i jej otca. Ten je známou osobnosťou v Solúne. Ako verejný činiteľ mal tiež povinnosť predkladať dokumenty o svojich príjmoch a majetku.

Medzi ľuďmi, ktorých nariadenie postihlo, je aj sestra Kailiovej Mantalena, ktorá podľa serveru Politico vedie mimovládnu organizáciu zaoberajúcu sa dosahom zákonov na nové technológie. „Poznám morálne zásady a osobnosť svojej sestry a nemôžem uveriť obvineniam a úmyslom, ktoré jej pripisujú,“ uviedla žena. Tvrdí, že jej rodina nedostala od advokátov v Bruseli žiadnu oficiálnu informáciu o obvinení jej sestry.

Úrady okrem iného informovali, že objavili firmu, ktorú zhruba pred mesiacom založila Kailiová so svojím partnerom v prestížnej aténskej štvrti Kolonaki. Spoločnosť sa podľa informácií v registri mala zaoberať obchodovaním a prenájmom nehnuteľností.

Podľa belgického denníka L’Echo belgickí vyšetrovatelia zabavili Kaliovej a jej otcovi 750 000 eur v hotovosti.

Vyšetrovanie pokračuje aj v Taliansku

Vyšetrovanie v súčinnosti s belgickými úradmi pokračuje aj v Taliansku. Polícia v pondelok a v nedeľu prehľadala nehnuteľnosti v Miláne a okolí, ktoré využíval obvinený bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri a jeho manželka a dcéry, ktoré rovnako vyšetrujú.

Odvolací súd v Brescii v pondelok rozhodol, že nekonštatuje žiadne prekážky pre vydanie Panzeriho manželky a dcéry do Belgicka. Maria Dolores Colleniová a jej dcéra Silvia Panzeriová sú v domácej väzbe na severe Talianska a hrozí im obžaloba zo zločineckého spiknutia a korupcie.

Polícia zabavila dokumenty, dátové disky a „nevýznamnú sumu v hotovosti“, uviedla agentúra ANSA. Podľa médií išlo o 17 000 eur. Polícia prehľadala aj nehnuteľnosť patriacu Francescovi Giorgimu.

Giorgiov zamestnávateľ, taliansky europoslanec Andrea Cozzolino, odmietol, že by jeho asistent ovplyvňoval jeho politické názory. „Nikto na mňa nevyvíjal nátlak, naozaj,“ cituje europoslanca denník La Repubblica. Pripomína však tiež, že Cozzolino patril k členom socialistického klubu v EP, ktorí presadzovali zmierlivejší postoj ku Kataru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet