Na hlavný obsah

Poľská reforma súdov má porušovať únijné právo

Myslí si to advokát Súdneho dvora EÚ .

Poľská reforma súdov má porušovať únijné právo
Na ilustračnej snímke sudcovské kladivko. Foto: Unsplash

Poľský zákon, ktorým sa menia pravidlá o organizácii všeobecných súdov a o najvyššom súde, porušuje únijné právo. Myslí si to generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie Anthony Michael Collins.

Názor generálneho advokáta vo štvrtok (15. 12.) súd zverejnil v tlačovej správe. Únijný súd sa vo svojich rozhodnutiach zvyčajne, aj keď nie vo všetkých prípadoch, názorom generálneho advokáta riadi, podotkla agentúra Reuters.

„Porušenie únijného práva spočíva v odňatí možnosti vnútroštátnym súdom zabezpečiť, aby bolo únijné právo vo všetkých prípadoch uplatňované nezávislým a nestranným súdom,“ upozornil Collins.

Legislatívu Únie podľa neho porušili aj tým, že otázky majúce priamy dosah na postavenie a prácu sudcov zverili disciplinárnemu kolégiu Najvyššieho súdu. Toto kolégium totiž nepredstavuje nezávislý a nestranný súdny orgán, uviedol generálny advokát.

„Je dané zvýšené riziko, že príslušné ustanovenia novelizačného zákona sa budú vykladať tak, aby uľahčili použitie disciplinárneho režimu na ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí,“ dodal Collins.

Podľa generálneho advokáta Collinsa novela bráni poľským súdom riešiť otázku, či bol konkrétny sudca vymenovaný zákonne či môže súdnu funkciu vykonávať. Poľské súdy tak nemôžu skúmať otázky týkajúce sa nezávislosti zloženia súdov.

Snaha je riešiť, či sa pre ne obracať na súdny dvor EÚ, môže považovať za disciplinárne previnenie, upozornil generálny advokát.

Dlhodobý spor

Poľsko je s EÚ dlhodobo v spore pre reformu justície, ktorej časti podľa Európskej komisie ohrozujú nezávislosť súdnictva v krajine. Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že súdne reformy treba, aby sa systém zbavil zvyškov komunizmu.

„Ustanovenia novelizačného zákona o zákaze sudcom preskúmavať otázky týkajúce sa nezávislosti súdu, zodpovedajúci disciplinárny režim a zverenie príslušnosti v týchto veciach disciplinárnemu kolégiu porušujú. Požiadavke na nezávislý a nestranný súd v zmysle únijného práva,“ uviedol Collins s tým, že navrhuje, aby únijný súd žalobe Európskej komisie vyhovel.

Generálny advokát Collins podľa tlačovej správy súdu tiež upozornil na porušenie práva sudcov na rešpektovanie súkromného života a na ochranu osobných údajov.

„Pokiaľ ide o povinnosť sudcov oznámiť svoje členstvo v politickej strane či združení alebo funkciu v neziskovej nadácii a tieto údaje zverejniť, má generálny advokát za to, že takáto požiadavka môže viesť k spracovaniu citlivých údajov v zmysle GDPR,“ uviedol Collins.

Názor generálneho advokáta bol zverejnený v čase, keď sa vládnuca strana Právo a spravodlivosť snaží presadiť nové dodatky justičného zákona v snahe prinútiť EÚ k odblokovaniu miliárd eur pre Poľsko z únijného fondu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet