Na hlavný obsah

Poľsko zrejme ustúpi tlaku Bruselu. Pripravuje zmeny legislatívy o súdnictve

Mohlo by to znamenať výrazné spory v koalícii.

Poľsko zrejme ustúpi tlaku Bruselu. Pripravuje zmeny legislatívy o súdnictve
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Poľsko pripravuje ďalšie zmeny legislatívy o súdnictve.  Varšava v nich zrejme ustúpi tlaku Bruselu v spore o právny štát. Premiér Mateusz Morawiecki potvrdil, že navrhne úplné zrušenie spornej disciplinárnej komory Najvyššieho súdu.

Podľa analytikov by to ale mohlo znamenať výrazné spory v koalícii. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Poľská vláda predložila parlamentu návrh zákona, ktorý by zvrátil niektoré kľúčové zmeny súdneho systému. Ešte pred piatimi rokmi kabinet ochromil tamojšiu justíciu a podľa kritikov tak začal tlačiť na nepohodlných sudcov.

Barbora Zmušková z portálu Euractiv pripomína, že Európska komisia už odvtedy žiada nápravu a navyše ňou podmieňuje odblokovanie peňazí z plánu obnovy, odkiaľ majú Poliaci dostať 35 miliárd eur.

„Už v minulosti sa krajina snažila trochu oklamať tento proces. Navrhli kozmetickú zmenu, prakticky iba premenovanie problematických častí súdnictva. Európska komisia nepohla a vyzerá to, že Poľsko s prichádzajúcou inflačnou a energetickou krízou ustúpi,“ uviedla Zmušková.

O novele budú hlasovať budúci týždeň

Zvažovaný ústupok ale podľa nej zrejme naštrbí jednotu kabinetu, keďže pôvodnú súdnu reformu vytvoril súčasný minister spravodlivosti a kľúčový spojenec premiéra Mateusza Morawieckeho Zbigniew Ziobro.

Je totiž politikom menšej koaličnej strany Solidárne Poľsko, ktorá podmienky Bruselu dlhodobo označuje za vydieranie. 

„Teraz si táto strana vzala pár dní na to, aby si premyslela, či na tento nový návrh kývne. Vyzerá, že premiér Morawiecki o tom dokonca rokuje aj s opozíciou, čiže je to taká nevídaná vec,“ hovorí Zmušková.

Nový návrh zákona o súdnictve bol podľa nej pravdepodobne pripravený v spolupráci s Bruselom a mal by vyhovieť požiadavkam o nezávislosti justície.

Odborník na európske záležitosti z Vašavskej univerzity Tomasz Grzegorz Grosse v poľskom verejnoprávnom rozhlase povedal, že tzv. ad hoc politika nie je v Poľsku novinkou a vlády najčastejšie siahajú po krátkozrakom spôsobe riešenia.

„Momentálne máme problémy s rozpočtom a potrebujeme peniaze. Preto robíme radikálny obrat vo vzťahoch s Bruselom ustupujeme jeho podmienkam na úkor strategických smerovaní, ktoré predtým dávali do popredia poľskí vládni činitelia,“ vyhlásil.

Poľský parlament by mal o novele hlasovať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál