Na hlavný obsah

Poľský Sejm uznal Rusko ako štát podporujúci terorizmus

Nedávno tak urobil aj Európsky parlament.

Poľský Sejm uznal Rusko ako štát podporujúci terorizmus
Dolná komora poľského parlamentu prijala uznesenie, v ktorom Rusko uznali ako štát, ktorý podporuje terorizmus. Foto: ČTK / imago stock&people

Dolná komora poľského parlamentu v stredu (14. 12.) prijala uznesenie, v ktorom Rusko uznali ako štát, ktorý podporuje terorizmus. O schválení Sejm informoval na svojej stránke.

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) do textu v rámci pozmeňujúcich návrhov presadila aj formuláciu, že Rusko je zodpovedné za zostrelenie lietadla s poľskými činiteľmi v Smolensku v roku 2010, upozorňuje Gazeta Wyborcza.

Rusko „systematicky porušuje ľudské práva, medzinárodné právo a Chartu OSN a množstvo ďalších záväzkov“, „útočí na územie iných štátov, pácha ozbrojené útoky, vojnové zločiny a genocídu“ a „zapája sa do nepriateľských ekonomických aktivít, najmä v oblasti energetiky“. Ruská agresia Ukrajiny je „bestiálna a nezákonná,“ odhlasovali poslanci.

Zablokovanie ukrajinských prístavov a znemožnenie vývozu ukrajinského obilia označuje uznesenie za pirátstvo. Bránenie vývozu poľnohospodárskej produkcie navyše posunulo mnoho afrických a ázijských krajín bližšie k hladomoru, cituje z rezolúcie Sejm.

Poslanci sa hádali pre formuláciu o havárii v Smolensku

Na začiatku decembra sa poľskí poslanci hádali pre formuláciu o havárii v Smolensku. Pri nej v apríli 2010 zahynul poľský prezident Lech Kaczyński a desiatky ďalších vysokých štátnych činiteľov. Sejm nakoniec 2. decembra o uznesení nehlasoval.

Na znení uznesenia sa pôvodne dohodli poslanci národno-konzervatívnej vládnucej strany aj opozície, no počas rozpravy PiS prišlo s pozmeňujúcim návrhom týkajúcim sa smolenskej katastrofy. Jeho iniciátorom bol poslanec Antoni Macierewicz, ktorý roky tvrdí, že prezidentský špeciál v roku 2010 havaroval pre „nezákonný zásah“ Ruska.

Oficiálne vyšetrovanie vedené ešte pred nástupom PiS k moci pritom dospelo k záveru, že išlo o nehodu spôsobenú chybou posádky lietadla. Podľa poľskej strany pochybili aj dispečeri letiska v Smolensku.

Rezolúciu s označením Ruska za štát podporujúci terorizmus 23. novembra schválil tiež Európsky parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet