Na hlavný obsah

Pre dopravcov sa v roku 2023 pri mýte nič nemení

Bude sa vyberať rovnakým spôsobom.

Pre dopravcov sa v roku 2023 pri mýte nič nemení
Na snímke kamión na ceste I. triedy pri meste Šamorín. Foto: TASR

V roku 2023 sa pre dopravcov pri mýte nič nemení. Mýto sa bude vyberať rovnakým spôsobom a za nezmenených finančných podmienok. Oznámil to v piatok (9. 12.) na brífingu podpredseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Jaroslav Ivanco.

Predĺženie fungovania súčasného výbercu mýta na slovenskom trhu je podľa NDS technickou i finančnou nevyhnutnosťou na vysporiadanie všetkých záväzkov.

„Zároveň, výrazne eliminujeme chaos v autodoprave počas vianočných sviatkov a koncoročných voľných dní. Z iných krajín si Slovensko vzalo ponaučenie, že nie je dobré meniť systém zo dňa na deň. Takto vie štát dopravcovi garantovať, že sa bude môcť voľne rozhodnúť, cez koho bude mýto platiť a bude mať na realizáciu tohto rozhodnutia dostatok času,“ uviedla NDS.

Určitú rolu podľa nej zohráva aj pravidlo, že novú OBU jednotku môže dopravca vrátiť najskôr o šesť mesiacov odo dňa, kedy si ju od SkyToll vzal.

Lepšie podmienky

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sa dohodla so spoločnosťou SkyToll na úprave zmluvy a vyrokovala výhodnejšie podmienky. Provízia výbercu bude výrazne nižšia. NDS sa podarilo vyrokovať takmer 40-percentnú zľavu oproti úhrade, ktorú by zaplatili SkyTollu v prípade úvah o odkúpení systému do rúk štátu. V piatok o tom informovala NDS.

Z podpísanej úpravy zmluvy vyplýva, že NDS uhradí spoločnosti SkyToll za službu výberu mýta v roku 2023 približne 63 miliónov eur. Oproti pôvodnej cenovej ponuke spoločnosti, ktorá počítala aj s valorizáciu z dôvodu inflácie, je to menej o 40 miliónov eur.

Upravená zmluva obsahuje okrem najdôležitejšej dohody o cene budúcoročného fungovania spoločnosti SkyToll aj ďalšie vylepšenia. Do zmluvy sa dopĺňa nové ustanovenie o tom ako, kedy a dokedy musí spoločnosť odovzdať NDS osobné údaje platcov mýta a údaje nevyhnutné na vyrubenie mýta.

Ďalšie doplnené ustanovenie povolí NDS požadovať od spoločnosti nevyhnutnú súčinnosť za účelom zachovania kontinuity elektronického výberu mýta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko