Na hlavný obsah

Pre snehovú víchricu v USA zrušili v piatok vyše 5 000 letov

Hlásia deväť obetí.

Vyše 5 000 letov zrušili v piatok (23. 12.) v rámci Spojených štátoch v súvislosti so snehovou víchricou a mrazivým počasím. Vyplýva to z údajov monitorovacej webstránky FlightAware, na ktorú sa odvoláva stanica Sky News. Extrémne počasie si vyžiadalo už deväť obetí na životoch.

Sky News v piatok uviedla, že deviatu obeť mrazov potvrdili v štáte Tennessee. Už predtým hlásili po tri úmrtia Kentucky a Oklahoma a po jednom úmrtí Missouri a Wisconsin.

Americká Federálna správa letectva varovala, že od oblasti Veľkých kanadských jazier smerom na severozápad sa čaká drsné zimné počasie, ktoré bude mať vážny dosah na lety, uviedla agentúra AP.

Meškania a rušenia letov postihli napríklad letiská Seattle-Tacoma, Portland v Oregone, Aspen v Colorade a zasiahli aj pasažierov na trase z Bostonu do metropolitnej oblasti Washingtonu.      

Meškanie malo v piatok 7 990 letov. Na sobotu (24. 12.) už avizovali zrušenie minimálne 500 letov.

Americký minister dopravy Pete Buttigieg pre stanicu CNN uviedol, že letecký systém v USA „funguje pod obrovským tlakom“. Podľa jeho slov bolo vo štvrtok zrušených v krajine desať percent letov. Reuters píše, že anulovaných bolo vo štvrtok (22. 12.) takmer 2 700 letov.

Extrémne mrazivé počasie

Mesto Havre na severe amerického štátu Montana bolo v piatok podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) najchladnejším miestom v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

V deväťtisícovom Havre neďaleko kanadských hraníc meteorológovia namerali -39 stupňov Celzia a krátko pred poludním sa tam „oteplilo“ na -28 stupňov Celzia.  „V niektorých oblastiach môže pobyt vonku viesť k omrzlinám v priebehu niekoľkých minút,“ uvádza sa v správe NWS.

„Sme (na tieto teploty) zvyknutí, ale aj tak je najlepšie nezostávať vonku príliš dlho,“ povedal jeden z miestnych obyvateľov Tyler Schaub pre agentúru Reuters.

„Prosím, zostaňte doma a zostaňte v bezpečí,“ vyzval na Twitteri guvernér susedného štátu Kentucky Andy Beshear.

Mrazy ohrozujú územie, kde žije 240 miliónov ľudí, viac ako dve tretiny americkej populácie. Pre poškodené vedenia výpadky elektriny v piatok večer postihovali viac ako milión domácností a firiem, uviedla webová stránka PowerOutage, ktorá sleduje správy verejných služieb.

Aj v texaskom El Paso na juhu USA teploty klesli až na -18 stupňov Celzia. Výstrahy pred mrazom platia aj pre väčšinu územia na pobreží Mexického zálivu vrátane Floridy.

Meteorologický úrad už vo štvrtok varoval pred „historickou“ snehovou víchricou, ktorá prinesie mimoriadnu zimu, silné sneženie a ľadový vietor, čo skomplikovalo dopravu v období Vianoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet