Na hlavný obsah

Predaj vinylových platní v Británii prvýkrát za 35 rokov prekonal predaj CD

Ich predaj dlhodobo rastie.

Predaj vinylových platní v Británii prvýkrát za 35 rokov prekonal predaj CD
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Počet predaných vinylových platní v Británii tento rok prvýkrát za 35 rokov prekonal počet predaných kompaktných diskov (CD). Do značnej miery je to aj vďaka novému albumu americkej speváčky Taylor Swiftovej Midnights, informoval britský denník The Guardian.

Spolu sa má tento rok na ostrovoch predať okolo 5,5 milióna nových vinylových dosiek, čo je najviac od roku 1990. Pre návrat vinylových platní na výslnie to znamená prelomový moment.

Vinylové nahrávky prekonali tržby z predaja CD prvýkrát od roku 1987. Vtedy popularitu zažívali hviezdy ako Rick Astley, T’Pau a Pet Shop Boys.

„Cédečka“ zažili roky príkreho poklesu predaja s vrcholom 2,45 miliardy celosvetovo predaných nosičov v roku 2000. Klasické „elpéčka“ trochu prekvapujúco zažívajú pozoruhodné oživenie popularity. Očakáva sa, že predaje tento rok porastú 15. rokom po sebe, pričom sa má predať okolo 5,5 milióna kópií.

To, čo začalo ako vinylová renesancia poháňaná prevažne staršími fanúšikmi hudby a umelcov ako The Beatles, David Bowie a Pink Floyd, sa medzičasom prenieslo na mladšie generácie fanúšikov. Aj oni si zamilovali retro formáty vrátane kaziet.

Z tohtoročných desiatich najpredávanejších vinylových platní v Británii sa osem z nich vydalo tento rok. „Je to prelomový moment pre celý hudobný priemysel,“ hovorí výkonná riaditeľka britského združenia maloobchodníkov v zábavnom priemysle (ERA) Kim Bayleyová.

Koniec CD nosičov?

V roku 2021 príjmy z predaja vinylových dosiek v Británii podľa ERA vzrástli o 23 percent na 135,6 milióna libier (asi 153,51 milióna eur). Predaje CD medzitým klesli o 3,9 percenta na 150 miliónov libier (asi 169,81 milióna eur).

Podľa predbežných odhadov tohtoročné príjmy z predaja CD dosahujú o 20 miliónov libier (asi 22,64 milióna eur) nižšie ako z predaja vinylových dosiek.

„Zmizne CD? Samozrejme, ich vyhliadky teraz nevyzerajú dobre, ale poskytujú trvácnosť a robustnosť a kvalitu, ktoré sú jedinečné,“ hovorí Bayleyová. „Vzhľadom na to, ako sme sa mýlili pri vinyloch, bolo by naivné CD navždy odpísať,“ domnieva sa expertka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet