Na hlavný obsah

Premiér: Schválili sme bezprecedentný rozpočet na pomoc občanom SR

Ohrozenie pomoci pre ľudí sa tak podľa neho podarilo odvrátiť.

Premiér: Schválili sme bezprecedentný rozpočet na pomoc občanom SR
Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v NR SR po schválení štátneho rozpočtu pre rok 2023. Foto: TASR

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 uviedol, že ide o historický a bezprecedentný rozpočet čo sa týka pomoci občanom zoči-voči viacerým krízam.

„Schválili sme zákon roka. Toto je skutočný vianočný darček pre občanov Slovenska,“ zdôraznil predseda vlády. Poďakoval sa všetkým poslancom, ktorí návrh rozpočtu pomohli schváliť. Podľa neho tak odvrátili ohrozenie pomoci ľuďom, firmám, zamestnancom, zamestnávateľom či samosprávam.

Vďaka schváleniu sa podľa šéfa kabinetu ochránilo zvyšovanie miezd pre lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov, zdravotné sestry, zamestnancov v školstve a ostatným zamestnancom verejnej a štátnej správy.

„Som rád, že opozícii sa nepodarilo zablokovať túto pomoc,“ povedal a dodal, že opozícia sa riadi heslom „čím horšie pre ľudí, tým lepšie pre nich“. Poďakoval aj dočasne poverenému ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO), že ponúkol svoju funkciu, aby ochránil pomoc ľuďom. Podľa neho dokázal, že je to jeho najvyššia priorita.

Na snímke zľava minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger.
Na snímke zľava minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger. Foto: TASR

Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek uviedol, že cesta k rozpočtu bola „tŕnistá a strastiplná“. Ocenil, že sa návrh podarilo schváliť ústavnou väčšinou a s takými príjmami, deficitom a výdavkami, aké rezort prezentoval už v pôvodnom návrhu zo 14. októbra.

Matovič kritizoval SaS za to, že vlastne podporila návrh rozpočtu v de facto pôvodnom znení a zaprela samú seba. Povedal, že veľmi rád odíde z funkcie, keďže sa podarilo schváliť rozpočet. Narážal tým na svoju ponuku pre SaS, že ak podporia rozpočet, odíde z postu ministra.

Premiér povedal, že v piatok (23. 12.) ide za prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby ju požiadal nech Matovičovi vezme poverenie dočasne riadiť rezort financií. Matovič ešte nevie, či sa potom vráti do parlamentu, nechce byť však ani predsedom poslaneckého klubu OĽANO, ani podpredsedom parlamentu.

Reakcie na schválenie rozpočtu

Predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová ocenila zodpovednosť poslancov, ktorí za návrh hlasovali.

„Znamená to, že ľudia dostanú pomoc pri energetickej kríze, rodiny s deťmi zvýšené prídavky, podporu dostanú zdravotníci aj dôchodcovia. V týchto veľmi ťažkých časoch je to pre ľudí na Slovensku skvelá správa,“ zhodnotila.

Celý proces podľa nej mohol byť bez zbytočného naťahovania a cirkusu. „Dôležitý je však výsledok a ten sa ráta. Ďakujem premiérovi za jeho vytrvalosť v rokovaniach,“ dodala.

Podobne sa vyjadril aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Poďakoval sa všetkým poslancom, ktorí svojimi hlasmi umožnili schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok. „Patrí im veľká vďaka, bol to rozumný krok, všetci sme museli spraviť ústupky,“ dodal.

Poďakoval aj opozícii za to, že nerobila obštrukcie. Aj vďaka tomu sa podľa neho podarilo rozpočet schváliť ešte v tomto roku. Mrzí ho však, že jeho schváleniu predchádzal „takýto cirkus“. Treba sa však pozerať do budúcnosti, v ktorej Slovensko podľa neho čakajú predčasné voľby.

Schválenie štátneho rozpočtu vníma pozitívne aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). „Som mimoriadne hrdý a spokojný, že sme dosiahli historický míľnik pre obranyschopnosť našej vlasti,“ uviedol s tým, že schválením rozpočtu sa dosiahli výdavky na obranu vo výške viac ako 2 percent HDP.

„Nekradneme, dobre hospodárime, pripravili sme rozpočet pomoci ľuďom a riešime problémy spôsobené vojnou, globálnou energetickou krízou a rastúcimi cenami. Bili sme sa za ľudí ako lev a prinieslo to svoje ovocie,“ skonštatoval.

Podľa Sulíka má rozpočet nedostatky

Podľa predsedu strany SaS Richarda Sulíka má štátny rozpočet na budúci rok nedostatky, no „strana SaS urobila na jeho zmenu všetko, čo sa v aktuálnej situácii dalo dosiahnuť“.

Pripomenul, že na požiadavku liberálov boli do rozpočtu zavedené výdavkové limity a časť prostriedkov zo všeobecnej pokladničnej správy bola rozpísaná do kapitol rezortov zdravotníctva a spravodlivosti.

Sulík uznal, že rozpočet ráta s výrazne vyššími výdavkami ako s príjmami. „Deficit je obrovský. Chcem veriť, že budúci rok sa situácia upokojí, najmä čo sa týka inflácie, a že už takýto veľký deficit nikdy viac mať nebudeme,“ dodal.

Pellegrini nevidí dôvod na radosť

Strana Hlas-SD podľa slov svojho straníckeho predsedu Petra Pellegriniho „nevidí žiaden dôvod jasať nad schválením rozpočtu beznádeje z dielne Igora Matoviča“. Dodal, že rozpočet nedáva ľuďom „žiadnu nádej do budúcnosti“ a politici „premrhali šancu prijať ho spolu s termínom predčasných volieb“.

Tie boli základnou podmienkou strany Hlas-SD, aby štátny rozpočet vo štvrtkovom hlasovaní podporila.

Pellegrini pripomína, že schváliť rozpočet sa podarilo len vďaka hlasom strany SaS, o ktorej hovorí ako o „údajne opozičnej strane“. „Zrazu SaS neprekáža obrovský deficit rozpočtu či miliardy pod priamou kontrolou ministra financií,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika