Na hlavný obsah

Prepustená basketbalistka Grinerová je už doma v USA

V piatok ráno pristála v meste San Antonio.

Prepustená basketbalistka Grinerová je už doma v USA
Na archívnej snímke americká basketbalistka Brittney Grinerová. Foto: TASR/AP

Americká basketbalistka Brittney Grinerová, ktorú Rusko vo štvrtok (8. 12.) prepustilo z väzenia výmenou za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, už je naspäť v USA. Pristála v piatok (9. 12.) ráno miestneho času v meste San Antonio vo svojom domovskom štáte Texas. Informovali o tom stanica CNN a denník The New York Times (NYT).

„Som šťastný, že Brittney je späť na americkej pôde. Vitaj doma BG!“ uviedol na twitteri Roger Carstens, osobitný vyslanec amerického prezidenta pre otázky týkajúce sa rukojemníkov, ktorý Grinerovú na ceste z Ruska sprevádzal.

Čo ju čaká?

Grinerovú by mali po prílete previezť na tamojšiu vojenskú základňu, uvádza NYT odvolávajúci sa na nemenovaného predstaviteľa oboznámeného so situáciou. Na základni by mala navštíviť tamojšie zdravotné stredisko a podrobiť sa lekárskej prehliadke, respektíve dostať, po pobyte v ruskej trestaneckej kolónii, akékoľvek potrebné ošetrenie. Stretnúť by sa tam mala aj so svojou manželkou Cherelle.

Grinerová by sa podľa informácií CNN neskôr mohla tiež zapojiť do amerického programu PISA. Ten pomáha takýmto navrátilcom s aklimatizáciou, respektíve návratom do normálneho života.

Na tomto programe sa v minulosti zúčastnili mnohí Američania, ktorí sa vrátili zo zahraničnej väzby. Ako napríklad z Ruska prepustení bývalý príslušník amerického námorníctva Trevor Reed, či sedem Američanov, ktorých v októbri prepustili z Venezuely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet