Na hlavný obsah

Prezidentka navštívila vojakov mierovej misie OSN na Cypre

Na ostrove pôsobia už 21 rokov.

Prezidentka navštívila vojakov mierovej misie OSN na Cypre
Slovenskí vojaci pôsobiaci v rámci mierovej misie na Cypre. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila mierovú misiu na Cypre. Slovensko v nej má aktuálne viac ako 200 vojakov. Majú zabrániť obnove bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami a zabezpečiť prímerie. Prezidentka prišla aj do kempu za vojakmi, ktorých považuje za mierotvorcov. Vďaka za pomoc zaznela aj z tamojšieho sídla hlavy štátu.

Prezidentka sa stretla so svojím cyperským náprotivkom Nicosom Anastasiadesom. Rokovali nielen o vojnovom konflikte na Ukrajine. „Hovorili sme o rozvoji spolupráce, pokiaľ ide startupy, inovácie. A obzvlášť v oblasti zelenej tranzície, pretože energetické otázky, ktoré súvisia s klimatickou krízou, sú spoločnými problémami,“ povedala.

Prezidentka navštívila aj vojakov, ktorí sú na mierovej misii OSN na Cypre. Slovensko je súčasťou tejto misie už 21 rokov. Za ten čas sa tu vystriedalo viac ako 3 800 slovenských vojakov. Príslušníci armády sa striedajú po 12 mesiacoch.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My sme vlastne vojenskí vyjednávači, ktorí sa venujú vyjednávaniu medzi oboma stranami konfliktu, ktorý sa tu rozpútal v minulosti. Je to už vlastne 50 rokov,“ priblížil styčný dôstojník Matúš Lehotský.

Na území medzi južným a severným Cyprom, v takzvanej nárazníkovej zóne pôsobí momentálne 240 vojakov. „Našou prvoradou úlohou je udržať status quo. Samozrejme, snažiť sa o návrat do normálnych podmienok, aby sa strany spriatelili,“ uviedol desiatnik Vladislav.

„Som veľmi hrdá na našich príslušníkov a príslušníčky ozbrojených síl, pretože okrem toho, že tu vznikajú nové priateľstvá, spojenectvá. Získavajú tu nenahraditeľné skúsenosti, ktoré môžu využiť u nás doma,“ dodala prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko