Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala zákon o štátnom rozpočte na budúci rok

Deficit verejných financií by mal vzrásť na 6,44 % HDP.

Prezidentka podpísala zákon o štátnom rozpočte na budúci rok
Na ilustračnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (28. 12.) podpísala zákon o štátnom rozpočte na rok 2023. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %. Deficit očistený o dočasné vplyvy budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 % HDP. To je blízko odhadu aktuálneho roka (2,9 % HDP).

Príjmy štátneho rozpočtu majú predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur. Celkové príjmy verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur. Výdavky by mali dosiahnuť 58,451 miliardy eur, s deficitom na úrovni 7,9 miliardy eur.

Priamo v zákone o štátnom rozpočte je určený limit verejných výdavkov na budúci rok. A to vo výške 41,321 miliardy eur. Počas roka ho môžu nahradiť limitom vypočítaným Radou pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Slovensko sa k zavedeniu výdavkových limitov zaviazalo v pláne obnovy a Európska komisia (EK) ich používanie očakáva. Zároveň platí výnimka, podľa ktorej rozpočet nemusí byť zosúladený s limitmi verejných výdavkov. A to vtedy, pokiaľ je aktivovaná všeobecná úniková doložka podľa európskych predpisov.

Rozpočet počíta aj s kompenzačnými opatreniami

Prezidentka si uvedomuje, že v súčasnosti je aktivovaná všeobecná úniková doložka podľa európskych predpisov, a že cieľom schváleného zákona je reflektovať túto právnu skutočnosť aj na národnej úrovni.

“Aj napriek môjmu podpisu však bude nevyhnutné schválený zákon aplikovať výnimočne a s prihliadnutím na ústavné limity rozpočtovej zodpovednosti v zmysle ústavného zákona a príslušných zákonných noriem. Budem upozorňovať na riziká prípadnej aplikácie schváleného zákona o to viac, že bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní a nemuseli tak zaznieť všetky kritické hlasy upozorňujúce na jeho úskalia,“ uviedla hlava štátu.

V súvislosti s energetickou krízou rozpočet na budúci rok počíta s výdavkami na kompenzačné opatrenia v celkovom objeme 3,4 miliardy eur. Tie rozdelili medzi viaceré rezorty, napríklad ministerstvo hospodárstva a práce.

Už v tomto roku očakáva ministerstvo financií pokles verejného dlhu SR, ktorý sa má po dvoch rokoch rastu znížiť na úroveň 59,4 % HDP z vlaňajších rekordných 62,2 % HDP. V budúcom roku by mal dlh klesnúť pod hranicu 58 % HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko