Na hlavný obsah

Prezidentka udelila milosť mužovi trpiacemu ťažkými psychologickými ochoreniami

Podmienečne mu odpustila 11 mesiacov a 11 dní.

Prezidentka udelila milosť mužovi trpiacemu ťažkými psychologickými ochoreniami
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (23. 12.) podmienečne odpustila zvyšok trestu odňatia slobody v trvaní 11 mesiacov a 11 dní 54-ročnému mužovi, ktorý trpí ťažkými nevyliečiteľnými psychiatrickými ochoreniami.

Hlava štátu pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila predovšetkým odsúdeného ťažký zdravotný stav. Výkon trestu odsúdeného považuje za nehumánny. Opustenie zvyšku jeho trestu má však podmienku. A to, že 12 mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin. 

„Odsúdený je invalidným dôchodcom, je sociálne odkázaný a žije v domove sociálnych služieb, vyžaduje si starostlivosť a dohľad aj pri bazálnych úkonoch,“ spresnil hovorca prezidentky Martin Stržinec.

Muža v roku 2010 právoplatne odsúdili za prečin zanedbania povinnej výživy. Za mrežami si mal odpykať 15-mesačný trest s podmienečným odkladom jeho výkonu a skúšobnou dobou 30 mesiacov.

V skúšobnej dobe však dlžné výživné neuhradil, preto mu súd mu nariadil výkon trestu, z ktorého bol podmienečne prepustený. V skúšobnej dobe podmienečného prepustenia spáchal tri priestupky. Súd mu následne nariadil vykonať zvyšok trestu.

Znalecký posudok k jeho zdravotnému stavu však ukázal, že pre nevyliečiteľné psychiatrické ochorenia a jeho zdravotný stav nemôže vykonávať nepodmienečný trest odňatia slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko