Na hlavný obsah

Pri požiari domu v meste na predmestí Lyonu zomrelo desať ľudí

Z toho päť detí.

Pri požiari domu v meste na predmestí Lyonu zomrelo desať ľudí
Desať ľudí, z toho päť detí, zomrelo pri požiari, ktorý vypukol v sedemposchodovom obytnom dome vo francúzskom meste neďaleko Lyonu. Foto: twitter/ World News 24

Desať ľudí, z toho päť detí vo veku od troch do 15 rokov, zahynulo pri požiari, ktorý prepukol v piatok (16. 12.) nad ránom v sedemposchodovom obytnom dome v meste Vaulx-en-Velin na predmestí Lyonu. 

Informoval o tom francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Devätnásť ľudí utrpelo zranenia, stav štyroch z nich je vážny. Na mieste zasahovalo asi 180 hasičov, dvaja z nich sú medzi ľahko zranenými.

Príčina požiaru, ktorý sa už podarilo uhasiť, nie je zatiaľ známa, uvádza prefektúra departementu Rhône. Okolie domu je uzavreté a strážia ho policajti.

Požiar podľa agentúry AFP hlásili krátko po 3.00 h SEČ. Plamene sa do ostatných podlaží rozšírili z prízemia. Príčinu požiaru by malo určiť vyšetrovanie, uviedol minister Darmanin, ktorý sa vydal na miesto.

„Existuje niekoľko scenárov a bude začaté vyšetrovanie,“ povedal minister. Dodal, že v súvislosti s nešťastím je v kontakte s prezidentom Emmanuelom Macronom. „Je to šokujúce, bilancia je extrémne vážna,“ povedal Darmanin.

Podľa ministra vnútra sa rodiny sťažovali na obchod s drogami v oblasti. „Objavili sa správy o obchodovaní s drogami, ale na vyvodzovanie záverov je príliš skoro,“ povedal Darmanin.

Štvrť dlho považovali za problematickú

Požiar podľa AFP prepukol vo štvrti Mas du Taureau, ktorá prechádza obnovou po tom, ako dlho považovali za typickú problematickú predmestskú štvrť. Lyon začal na začiatku tisícročia program za 100 miliónov eur, ktorého cieľom bola premena oblasti na ekologickú štvrť či rozvoj verejnej dopravy.

„Prebudili ma výkriky,“ povedal miestnemu denníku Le Progrès de Lyon obyvateľ štvrte Mohamed. „Chceli sme ľuďom pomôcť, ale dym bol príliš hustý. Videl som mŕtvu ženu. Je to dramatické,“ povedal muž.

„Počul som ľudí kričať ‚pomoc, pomoc, pomoc‘,“ povedal AFP Assed Belal, mladý obyvateľ štvrte, ktorý dorazil na miesto počas požiaru. „Ľudia ležali na zemi, ďalší uviazli na balkónoch a hasiči mali ťažkosti so zásahom pre stromy,“ dodal.

Keď sa z budovy vyvalil dym, niektorí obyvatelia, ktorých plamene uväznili, podľa informácií AFP vyskakovali z okien a balkónov.

Je to „hrôza“, uviedol lyonský starosta Gregory Doucent. Premiérka Élisabeth Borneová na twitteri vyjadrila „smútok nad tragickým požiarom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet