Na hlavný obsah

Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynulo podľa Kyjeva najmenej desať ľudí

Zelenskyj útok odsúdil.

Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynulo podľa Kyjeva najmenej desať ľudí
Na ilustračnej snímke Cherson po ostreľovaní. Foto: Twitter/ZelenskyyUa

Pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson v sobotu (24. 12.) zahynulo najmenej desať ľudí, ďalších takmer 60 je zranených. Povedal to v sobotu večer šéf chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Predtým ukrajinskí predstavitelia hovorili o siedmich mŕtvych. Útok podľa zástupcov chersonskej oblasti mieril na centrum mesta. Proruský predstaviteľ regiónu uviedol, že útok podnikli Ukrajinci a lživo z neho obvinili Rusko.

Ostreľovanie civilných cieľov o sviatočných dňoch odsúdil na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nie sú to vojenské zariadenia. Toto z definície nie je vojna. Toto je teror, je to zabíjanie za účelom zastrašovania a potešenia, „ napísal Zelenskyj, ktorý na telegrame zverejnil fotografie z miesta incidentu.

Šéf chersonskej oblasti Januševyč v sobotu večer vo vystúpení v televízii informoval, že ruský útok zabil najmenej desať ľudí. Podľa neho je zranených 55, ďalší predstavitelia hovorili o zhruba 60 zranených. Januševyč dodal, že medzi obeťami nie sú žiadne deti.

Podľa agentúry Ukrinform útok zničil niekoľko budov, na fotografiách z miesta sú vidieť horiace autá či vysklené okná domov.

Podpredseda krajskej rady chersonskej oblasti Jurij Sobolevský uviedol, že jedna z ruských rakiet dopadla blízko jedného supermarketu v strede mesta. „Boli tam civilisti, každý viedol svoj život, staral sa o svoje záležitosti,“ cituje predstaviteľov samosprávy agentúra Reuters.

Šéf okupačnej správy Chersonskej oblasti, ktorú Rusko čiastočne kontroluje, Vladimir Saldo uviedol, že Cherson ostreľovala ukrajinská armáda. „Je to nechutná provokácia, ktorej jasným cieľom je zvaliť vinu na ruské ozbrojené sily,“ cituje Salda agentúra Reuters.

Reakcia ministra zahraničia

„Štedrý deň. Ruský úder na Cherson viedol k viacerým civilným obetiam na životoch. Zatiaľ čo rodiny v Európe, Severnej Amerike a inde pripravujú slávnostnú večeru, spomeňte si na Ukrajinu, ktorá práve bojuje so zlom,“ napísal na twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Príspevok doplnil o fotografiu obhoreného auta. Podľa ministra obrany Oleksija Reznikova bol útok pomstou obyvateľstvu, ktoré vzdorovalo ruskej okupácii.

Rusko podľa ukrajinských úradov ostreľovalo Cherson aj v piatok (23. 12.), keď prišli o život najmenej dvaja ľudia. Ukrajinská armáda oslobodila Cherson od ruskej okupácie v novembri, odvtedy je toto mesto prakticky ustavične pod paľbou.

Cherson bol jediným oblastným strediskom, ktorého sa ruské vojská dokázali za súčasnej vojny zmocniť. Invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára, teda presne pred desiatimi mesiacmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet