Na hlavný obsah

Pri zosuve pôdy v Malajzii zomrelo najmenej 16 ľudí

Ďalších 17 ľudí je stále nezvestných.

Pri zosuve pôdy v Malajzii zomrelo najmenej 16 ľudí
Na snímke záchranári pátrajú po ľuďoch na mieste, kde došlo k zosuvu pôdy. Foto: twitter/ Vibes of India

Zosuv pôdy v kempe blízko malajzijského hlavného mesta Kuala Lumpur spôsobil najmenej 16 obetí na životoch. Ďalších 17 ľudí je stále nezvestných, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Pôda v skorých ranných hodinách v piatok (16. 12.) o 3:00 h miestneho času (vo štvrtok 15. 12. okolo 20.00 h) zavalila vyše 90 ľudí v kempe, ktorý leží v štáte Selangor, asi 50 kilometrov severne od Kuala Lumpur.

Z viac ako 90 ľudí, ktorí v kempe spali, sa zatiaľ podarilo zachrániť 61 osôb, osem z nich je v nemocnici. Všetky obete sú malajzijskej národnosti. Medzi nimi sú tri deti a desať žien.

Po 17 osobách, ktoré sú stále nezvestné, záchranári pátrajú v hustom bahne a pod popadanými stromami, opísal Reuters. Videozáznamy z miesta ukazujú zavalenú plochu pod cestou v prudkom svahu zalesneného kopca i záchranárov, ktorých sa do pátrania zapojilo vyše 400.

Pôda sa zosunula v piatok (16. 12.) na kraji cesty blízko farmy, ktorá prevádzkuje kemping. Na kemping sa zrútila z výšky asi 30 metrov a zasypala plochu s veľkosťou približne 1,2 hektára. Rodiny s malými deťmi, ktoré zachránili, získali dočasné útočisko v neďalekej policajnej stanici.

„Počula som hlasný zvuk pripomínajúci hrom, ale boli to padajúce kamene,“ opísala miestnemu médiu 22-ročná Teh Lynn Xuanová. „Cítili sme, že stany prestávajú byť stabilné a že okolo nás padá pôda. Našťastie som sa dokázala zo stanu dostať a schovať sa na bezpečnejšie miesto. Ja aj matka sme dokázali zo stanu vyliezť a zachrániť sa,“ opísala.

Malajský štát Selangor trápili zosuvy pôdy už v minulosti. Ich príčina sa často dáva do súvislosti s výrubom lesov. Pred piatkovým nešťastím však pršalo v oblasti len málo, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet