Na hlavný obsah

Priemerná mesačná mzda na Slovensku reálne klesá už tretí štvrťrok

Najvyšší prepad pocítili zamestnanci v oblasti nehnuteľností,.

Priemerná mesačná mzda na Slovensku reálne klesá už tretí štvrťrok
Ilustračná snímka euromincí. Foto: Unsplash

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca počas tretieho štvrťroka vzrástla medziročne o 9,4 percenta na 1 296 eur. Uviedol to v piatok (2. 12.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Napriek pomerne rýchlemu rastu nestačila prekonať mieru inflácie, a tak priemerná mzda reálne medziročne klesla o 4 percentá. Tento pokles bol približne na úrovni predchádzajúceho štvrťroka, kedy reálne mzda klesla o 4,5 percenta.

Graf vývoja priemernej mesačnej mzdy na Slovensku.
Graf vývoja priemernej mesačnej mzdy na Slovensku. Foto: Štatistický úrad SR

Najvýraznejší prepad reálnej mzdy na úrovni 8 až 9 percent pocítili zamestnanci v oblasti nehnuteľností, administratívnych služieb a ťažbe. Len minimálne (do 0,5 percenta) poklesli reálne mzdy pracujúcim v umení, zábave a rekreácii.

Vo väčšine odvetví hospodárstva bola mzda nižšia ako v priemere za celé hospodárstvo. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali naďalej zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (842 eur) a v ostatných činnostiach (916 eur).

Tieto odvetvia mali aj vyšší pokles reálnych miezd, ako bol priemer za celé hospodárstvo, uviedol ŠÚ SR. V odvetví, ktoré najviac postihla pandémia koronavírusu – ubytovacie a stravovacie služby reálna mzda klesla až o 7,5 percenta, v ostatných činnostiach o 4,5 percenta.

Obchod a priemysel

Aj odvetvia zamestnávajúce na Slovensku najviac ľudí, obchod a priemysel, zaznamenali vyššie prepady reálnych miezd ako bol celoslovenský priemer. V priemysle priemerné mzdy stúpli nominálne o 8,6 percenta na úroveň 1 345 eur.

Reálny pokles tak predstavoval 4,7 percenta. V odvetví obchodu priemerné zárobky vzrástli v nominálne o 8,3 percenta (na 1 226 eur), reálne platy klesli o 4,9 percenta.

Priemernú mesačnú mzdu nad 2 000 eur mali len zamestnanci v odvetví informácie a komunikácia (2 185 eur) a finančné a poisťovacie činnosti (2 069 eur).

Nadpriemerná mesačná mzda bola iba v Bratislavskom kraji

Z územného hľadiska vyššiu hodnotu ako v priemere za celé hospodárstvo krajiny dosiahla nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1 548 eur).

Priemerný hrubý zárobok presiahol hranicu 1 000 eur vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska a pohyboval sa od 1 029 eur v Prešovskom do 1 248 eur v Trnavskom kraji.

Vo všetkých krajoch bola priemerná mzda vyššia ako v treťom štvrťroku 2021 s najvyšším relatívnym prírastkom o 12,7 percenta v Banskobystrickom a o 11,5 percenta v Nitrianskom kraji. Všade však reálne platy klesli, a to najviac v Bratislavskom (o 4,9 percenta) a najmenej v Banskobystrickom kraji (o 1,1 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika