Na hlavný obsah

Projekt na preventívny skríning pečene je už niekoľko mesiacov realitou

Vo výskyte cirhózy patrí Slovensko na prvé miesto.

Projekt na preventívny skríning pečene je už niekoľko mesiacov realitou
Vyšetrenie je pečene je bezplatné, rýchle a netraumatizujúce. Foto: RTVS

Vo výskyte cirhózy pečene patrí Slovensko na nelichotivé prvé miesto, tvrdí prestížny vedecký magazín Lancet. Dôležité sú preto lekárske prehliadky. Tie dokážu včas odhaliť chorobu. Projekt na preventívny skríning pečene je už niekoľko mesiacov realitou po celom Slovensku.

Pani Mária z Topoľčian má 59 rokov a pred niekoľkými mesiacmi začala pociťovať bolesti v oblasti brucha, dostala horúčky a silné triašky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dozvedela som sa, že mám cirhózu pečene po určitých vyšetreniach, ktoré som absolvovala v Martine. Teraz som v transplantačnom programe, takže uvidím, ako to bude ďalej pokračovať,“ ozrejmila situáciu Mária Smatanová, pacientka.

V Európe trpí ochorením pečene približne deväť percent ľudí. Na Slovensku sú čísla ešte vyššie a preto rozbehli projekt Sírius na preventívny skríning pečene. Za niekoľko mesiacov vyšetrili viac ako 1 500 ľudí, z toho 14 percent z nich trpí predstupňom cirhózy pečene.

„To máme aj z iných zdrojov už vypočítané, že sa do popredia derú následky nedostatku pohybu, toho, čo jeme, zvyšujúceho sa obvodu pása, zmenšovania svalovej sily a to je stukovatenie pečene plus alkoholizmus,“ informoval Ľubomír Skladaný, prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti.

Bezplatné vyšetrenie

Za vyšetrenia sa neplatí. Osemčlenný tím za niekoľko desiatok minút zistí, či pacient trpí chorobou pečene. Záujem o prehliadky je niekedy taký veľký, že za osem hodín nedokážu všetkých ľudí vyšetriť. Preto sa treba na prehliadku vopred online zaregistrovať.

„Je to bezbolestné, rýchle, netraumatizujúce. Analýza zhruba trvá 13 až 14 minút. Pacient dostane hneď k dispozícii výsledky na ktorom sú vyšetrenia pečeňových testov,“ vysvetlila vedúca sestra hepotologicko-gastroenterologického oddelenia Janka Nenčáková.

Transplantačná hepatologička dodala, že ak sa na vyšetrení nájde nejaká patológia, pacient dostane zelenú kartičku. Tá znamená, že uňho indikujú špecializované hepatologické vyšetrenie.

Preventívne vyšetrenia pečene budú na celom Slovensku pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Informácie o konkrétnych miestach vyšetrení sa nachádzajú na webe projektu Sírius.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko