Na hlavný obsah

Proticovidové opatrenia zmierňujú ďalšie čínske mestá

Ľudia sa proti nariadeniam štátu búrili v uliciach.

Proticovidové opatrenia zmierňujú ďalšie čínske mestá
Čínska polícia zatýka jedného z demonštrantov. Foto: TASR/AP

Ďalšie čínske mestá v nedeľu (4. 12.) oznámili zmiernenie prísnych obmedzení pohybu, ktorých cieľom bolo zabrániť šíreniu choroby COVID-19.

Čína presadzuje politiku nulového výskytu prípadov ochorenia, po rozsiahlych protestoch proti obmedzeniam z minulého víkendu sa však snaží túto politiku urobiť cielenejšou a menej zväzujúcou, uviedla agentúra Reuters.

Tento víkend podľa agentúr nezaznamenali žiadne výrazné nepokoje. Na miestach nepokojov z minulého týždňa v Pekingu a Šanghaji sa však pohybujú policajti.

Mesto Urumči od pondelka (5. 12.) znovu otvorí nákupné centrá, trhy, reštaurácie a ďalšie miesta. Úrady tak po niekoľkých mesiacoch ukončia prísne uzávery. Urumči je hlavným mestom Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a mestom, kde vypukli protesty pre smrtiaci požiar.

Kroky na zmiernenie obmedzení sa v jednotlivých oblastiach krajiny líšia. V Šanghaji sa od pondelka nebudú musieť ľudia preukazovať negatívnym testom na covid, ak budú chcieť ísť verejnou dopravou a navštevovať parky. Mesto Nan-ning zrušilo požiadavku na negatívny test pre jazdou metrom.

V sobotu (3. 12.) úrady v Pekingu oznámili, že nákup liekov na horúčku, kašeľ a bolesti v krku už nevyžaduje registráciu. Toto nariadenie zaviedli, pretože úrady sa domnievali, že ľudia využívajú tieto lieky na zamlčanie covidu.

Bezprecedentné protesty

Protesty proti koronavírusovým obmedzeniam vo viac ako 20 mestách boli bezprecedentným prejavom občianskej neposlušnosti v Číne od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci v roku 2012, uviedla agentúra Reuters.

V nasledujúcich dňoch mnohé mestá oznámili zmiernenie obmedzení, požiadaviek na testovanie a karanténnych pravidiel. Čína sa tiež podľa zdrojov chystá ďalej oznámiť celonárodné zmiernenie požiadaviek na testovanie a povoliť pozitívnym prípadom a blízkym kontaktom domácu izoláciu.

Počet nových denných prípadov v Číne podľa nedeľnej správy klesol na 31 824. To mohol čiastočne spôsobiť menší počet testovaných osôb. Úrady tiež informovali o dvoch nových úmrtiach s covidom.

Čínska politika nulovej tolerancie covidu mala ničivý vplyv na druhú najväčšiu ekonomiku sveta a negatívne zasiahla globálne dodávateľské reťazce. Čína tvrdí, že politika, ktorá úplne uzavrela hranice pre cestovanie, je nevyhnutná pre záchranu životov a aby sa zabránilo zahlteniu systému zdravotnej starostlivosti.

Napriek najnovším zmierneniam obmedzení sa viacerí odborníci domnievajú, že je nepravdepodobné, že by sa Čína výrazne otvorila skôr ako v marci. Okrem iného aj vzhľadom na potrebu zvýšiť počet očkovaných, najmä u staršej populácie.

Čína sa spolieha na vlastné vakcíny. Zahraničné vakcíny v Číne neschválili a prezident Si nie je ochotný to zmeniť, uviedla v sobotu riaditeľka úradu amerických výzveľných služieb (DNI) Avril Hainesová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet