Na hlavný obsah

Putin chce veteránom z Ukrajiny rozdávať pozemky v okolí Moskvy a na Kryme

Odmenené majú byť tiež rodiny tých, ktorí zahynuli.

Putin chce veteránom z Ukrajiny rozdávať pozemky v okolí Moskvy a na Kryme
Ruskí vojaci hliadkujú na Kachovskej priehrade. Foto: ČTK/AP

Vyznamenaní ruskí veteráni z bojov na Ukrajine podľa dekrétu prezidenta Vladimira Putina dostanú pozemky v okolí Moskvy či na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. V príslušnom výnose to hlava štátu nariadila miestnym úradom, uviedol v pondelok (19. 12.) denník Kommerant.

Dekrét nariaďuje ruskej vláde, aby zabezpečila, že úrady Moskovskej oblasti, Krymu a Sevastopolu budú bezplatne poskytovať pozemky vojakom, ktorí sa vyznamenali počas špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Odmenia tiež rodiny tých, ktorí počas operácie zahynuli. Pridelené pozemky budú pochádzať z vlastníctva štátu alebo obcí.

Ruská armáda podľa ukrajinských aj západných predstaviteľov zápasí na Ukrajine s nízkou bojovou morálkou. Moskva sa preto vojakov snaží motivovať okrem iného zlepšením sociálneho zabezpečenia.

V novembri Putin nariadil mobilizovaným vojakom jednorazovo vyplatiť 195 000 rubľov (2 730 eur). Rovnakú sumu majú dostať tiež tí, ktorí počas špeciálnej vojenskej operácie podpísali zmluvu o vojenskej službe v ruských ozbrojených silách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet