Na hlavný obsah

Putin sa podľa Scholza prepočítal, Ukrajina vzdoruje a Európa zostáva solidárna

Európa sa pre plyn nevzdala hodnôt a solidarity, povedal.

Putin sa podľa Scholza prepočítal, Ukrajina vzdoruje a Európa zostáva solidárna
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa útokom na Ukrajinu vo všetkom dramaticky prepočítal, Ukrajina invázii vzdoruje a Európa sa pre plyn nevzdala hodnôt a solidarity. V stredu (14. 12.) to v prejave pred poslancami Spolkového snemu vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ukrajine Scholz vyslovil plnú podporu a krajina sa podľa neho môže spoľahnúť, že dostane všetko, čo pre svoju obranu a prežitie potrebuje, a to vrátane zbraní a financií. Kancelár tiež ocenil rýchlosť, s akou Nemecko a Európa posilňujú svoju energetickú a vojenskú bezpečnosť.

„Putin sa fundamentálne pomýlil, keď veril, že Ukrajinu dobyje za pár dní, krajina sa ale už desať mesiacov bráni,“ povedal Scholz. Putinovou obrovskou chybou podľa kancelára bolo aj to, že spoliehal na nejednotu Západu. „Veril, že môže európsku solidaritu rozpustiť utiahnutím plynového kohútika,“ uviedol.

Namiesto rýchleho pádu Ukrajiny a slabého Západu je to teraz Putin, kto čelí statočnosti Ukrajincov a žijúcej solidarite Európy. „A to je skutočná história roku 2022,“ povedal kancelár.

Scholz opätovne odsúdil taktiku ruských vojsk, ktorá na Ukrajine ničí civilnú energetickú infraštruktúru. „Je to hrozivá taktika spálenej krajiny,“ uviedol a dodal, že Putinovi sa ani tak zvíťaziť nepodarí. „Podporíme Ukrajinu všetkým, čím potrebuje, aby mohla vzdorovať,“ povedal.

Ako pomoc pre Kyjev spomenul zbrane vrátane delostreleckých a protileteckých systémov, generátory a tiež peniaze. „Európska únia v roku 2023 poskytne 18 miliárd eur,“ povedal o spoločnej pôžičke, na ktorej sa Únia v pondelok (12. 12.) dohodla.

O podpore ubezpečil aj východných spojencov NATO

Kancelár o nemeckej podpore opakovane ubezpečil aj východných spojencov v NATO. „Budeme brániť každý meter štvorcový spojeneckého územia,“ povedal. Uviedol tiež, že Nemecko v reakcii na vojnu začalo rozsiahlu modernizáciu armády, ktorá získala na zbrojenie zvláštny fond s objemom 100 miliárd eur.

Pripomenul aj zámer kúpiť pre nemecké letectvo 35 amerických stíhačiek F-35, ktoré môžu niesť jadrové bomby. Tie Nemecko v arzenáli nemá, ale v rámci záväzkov Severoatlantickej aliancie sľúbilo prevádzkovať lietadlá, ktoré tieto zbrane môžu niesť.

Podľa Scholza Nemecko s Európou ukázali neuveriteľné tempo v posilnení energetickej nezávislosti. Ako príklad uviedol rýchle budovanie terminálov na skvapalnený zemný plyn (LNG). Prvé z nich Nemecko otvorí v sobotu (17. 12.) vo Wilhelmshavene, ďalšie budú nasledovať.

„V júli sa začalo stavať a už tento týždeň vo Wilhelmshavene zakotví prvá loď s LNG,“ povedal. Do Wilhelmshavenu teraz mieri plávajúci terminál na opätovné splynovanie LNG, ktorý tiež na svojej palube prepravuje 170 000 kubických metrov LNG.

V závere prejavu Scholz ubezpečil, že Nemecko nenechá v súčasnej kríze vyvolanej ruskou inváziou nikoho bez pomoci. „Nikto netrpí tak ako Ukrajinci. Stojíme pevne na ich strane. Ale aj Nemcov a našich spojencov ruská agresia postavila pred veľké výzvy, ktoré prijímame a zvládneme. Tí, ktorí neverili, že to zvládneme, sa hlboko mýlili,“ povedal. „Sme v tom spoločne a nikoho nenecháme samotného,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet